Nova kontroverzna metoda porođaja se širi svetom: Majke u strahu, nije im jasno šta je to "Vaginalna setva"

Vesti 10.07.2023 21:14 0

Da bi dete rođeno carskim rezom što pre došlo u kontakt sa mikrobiomom majke, može se izvršiti „vaginalna setva‘”

operacija

Shutterstock

Kada beba prirodno dođe na svet kroz porođajni kanal, dolazi u kontakt sa mikroorganizmima iz majčinog vaginalnog i crevnog sekreta, što se naziva mikrobiom. Međutim, kada se porođaj obavi carskim rezom, sve je sterilno.

Kako se vrši "vaginalna setva"?

Kako bi se dete rođeno carskim rezom što pre dovelo u kontakt sa mikrobiomom majke, odmah nakon porođaja može da se uradi „vaginalna setva”. Kristif Harte sa Univerzitetske klinike u Vircburgu objašnjava kako se to radi:

"Pre nego što se uradi carski rez, uzima se bris vaginalnog sekreta majke iz porođajnog kanala. Nakon zahvata, štapićem umočenim u taj sekret nanosi se vaginalni sekret majke na usta i kožu novorođenčeta".

Stručnjaci imaju podeljena mišljenja o načinu vaginalne setve, uglavnom zbog nedostatka podataka i naučnih studija.

Udruženja ginekologa i pedijatara ne preporučuju ovu metodu. Neki istraživači i lekari smatraju da postoji rizik od prenošenja opasnih mikroorganizama kao što su streptokoki grupe B, klamidija ili virus herpesa. Zagovornici ove metode tvrde da do ovakvih infekcija može doći i tokom prirodnog porođaja.

U svakom slučaju, važno je pažljivo razmotriti prednosti i nedostatke, kaže Hartel i ističe da vaginalna setva ne bi trebalo da bude glavni argument za izvođenje carskog reza.

Gde se najčešće rade carski rezovi?

Sve više žena se porađa carskim rezom. To se ne radi samo iz medicinskih razloga. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, pet zemalja ima posebno visok procenat carskih reza, čak preko 50 odsto: Dominikanska Republika, Brazil, Kipar, Egipat i Turska.

Prema Hertelu, navodna bezbednost takvog porođaja za bebu samo je jedan od razloga za izbor carskog reza. „Strah od bola je naravno prisutan, ali i mediji igraju važnu ulogu jer predstavljaju ideal lepote koji žene možda više neće moći da postignu nakon prirodnog porođaja.

Zašto carski rez nije bezbedan za dete?

Carski rez nije potpuno bezbedan za dete: oko pola sata pre zahvata trudnica dobija antibiotik da spreči infekciju rane, pa dete dolazi u kontakt sa antibioticima još u materici. „Dokazano je da su sva deca imala odgovarajuću koncentraciju antibiotika u pupčanoj vrpci“, kaže Hertel.

Takvo izlaganje može stvoriti otpornost na antibiotike u ranom životu, što može biti problem kasnije ako su antibiotici neophodni za lečenje. Pored toga, rana primena antibiotika može uticati na sastav crevnog mikrobioma i podstaći razvoj bolesti kao što su astma, gojaznost ili alergije.

Vaginalna setva i vezivanje

Odjednom, priroda ima rešenje od samog početka! Dojenje. Prema naučnicima, prenos mikrobioma sa majke na dete je dobar kroz majčino mleko ili kontakt sa kožom.

Dakle, evo genijalne holandske studije objavljene početkom marta 2023. u časopisu „Celular Host and Microbes”: mikrobi majke, prema autorima, prenose se na novorođenče preko kontakta sa kožom i majčinim mlekom, a ne samo preko vaginalnog sekreta. Sve ovo snabdeva novorođenče sa "arsenalom" mikroba. Ako neki element nedostaje, kao što je vaginalni sekret tokom carskog reza, to se nadoknađuje kontaktom sa kožom i kroz majčino mleko.

"Prema nazivu 'vezivanje', što znači povezivanje sa majkom, može pomoći razvoju mikrobioma u prvih nekoliko nedelja na sličan način kao prirodno rođenje", objašnjava Hertel. To znači da je jednostavno neophodno što više dojiti i maziti bebu.

 

Komentari (0)
Loading