Kako da ubedimo sagovornika u apsolutno sve? Ovo je provereni trik koji je star 350 godina

Vesti 25.05.2023 18:12 0

Želite li naučiti efikasan trik koji će vam pomoći da ubedite sagovornika u sve što poželite?

drugarice

unsplash

 

Želite li naučiti kako ubediti sagovornika u apsolutno sve? Postoji proveren trik koji datira još pre 350 godina i koji može biti ključni faktor u ostvarivanju uspešnih uveravanja. Ovaj trik zahteva prilagođavanje i prihvatanje stavova i argumenata sagovornika tokom razgovora.

Blez Paskal, poznati francuski filozof (1623-1662), najpoznatiji je po Paskalovoj opkladi kojom je dokazao da je verovanje u Boga najpragmatičnija opcija za svakog čoveka. Međutim, manje je poznato da je Paskal analizirao sukobljavanje različitih gledišta, što nam danas može pomoći da ubedimo sagovornike u ono što želimo.

Tajna je u tome da sagovorniku kažemo da su u pravu i da na taj način započnemo proces ubedjivanja.

Kada se ne slažemo sa sagovornikom ili smatramo da je njegovo mišljenje netačno, trebamo pokušati da sagledamo situaciju iz njegovog ugla i pronađemo zajednički temelj. Zatim, možemo reći sagovorniku da je u pravu u vezi određenog dela njegovog izlaganja, ali da smatramo da je propustio sagledati stvari iz drugog ugla. Tada možemo ponuditi naše mišljenje.

Važno je napomenuti da je normalno da ljudi ne mogu sve sagledati, i neće imati problem sa tim ako im skrenemo pažnju na nešto što su možda propustili. Međutim, ako im odmah kažemo da je ono što pričaju potpuna glupost, izgubićemo njihovu pažnju. Korišćenjem ovog pristupa, koristimo deo njihove argumentacije kako bi se osećali uvaženo, a zatim pružamo svoje mišljenje da bi oborili ostatak.

Artur Markman, profesor psihologije sa Univerziteta Teksas u Ostinu, objašnjava da ovaj metod funkcioniše jer pruža sagovorniku osećaj da ga razumete i poštujete. Kada priznate njihove dobre ideje i argumente, otvarate prostor za saradnju i izgradnju poverenja. Tada možete izraziti svoje zabrinutosti u vezi sa njihovim stanovištem, ali u duhu saradnje i uz zajednički cilj.

Da biste uspešno ubedili sagovornika, primenite ovaj proveren trik star 350 godina. Prilagodite se, prihvatite delove sagovornikovog stava, priznajte njihovu vrednost i postepeno iznesite svoje argumente. Na taj način ćete uspostaviti produktivnu komunikaciju i povećati šanse za postizanje željenih rezultata u svim sferama života.

Komentari (0)
Loading