Svaka žena treba da zna: Pet saveta za BRŽI oporavak nakon porođaja CARSKIM rezom

Vesti 14.05.2023 16:09 0

Osim što je zahtevniji, oporavak traje mnogo duže

Svaka žena treba da zna: Pet saveta za BRŽI oporavak nakon porođaja CARSKIM rezom

Shutterstock

Ako je potrebno, lekari će vas poroditi carskim rezom koji se u velikoj meri razlikuje od vaginalnog porođaja.

Posle porođaja morate prikupiti snagu jer treba da brinete o detetu, ali je bitno i da se potrudite da vaš oporavak od carskog reza bude kvalitetan.

Ovo su neki saveti koji vam u tome mogu pomoći.

1. Usporite

Carski rez je velika operacija i važno je da pripazite na sebe. Nemojte podizati ništa teže od bebe u prvih nekoliko nedelja i potrudite se da se ne naprežete. Pridržavajte stomak dok kijate, kašljete, smejete se.

2. Olakšajte sebi bolove

Tople obloge mogu vam pomoći da olakšate bolove u predelu stomaka. Sa lekarom pričajte o tome koji lekovi su sigurni za upotrebu tokom dojenja. Osim toga, pijte dosta tečnosti i dovoljno se hidrirajte.

3. Odmor je važan

Prošli ste tešku operaciju, telu je potrebno da se oporavi. Pokušajte da se odmarate kada god pronađete priliku, a svoje ukućane zamolite da preuzmu barem neki deo vaših obaveza. Takođe, važno je da ustanete iz kreveta u roku od 24 sata od porođaja. To će vam olakšati bolove, pokrenuće creva i sprečiće zapušenje krvnih sudova. Nemojte se previše kretati stepenicama.

4. Ishrana je važna

Potrudite se da birate kvalitetne namirnice i da se zdravo hranite. Ovo je posebno važno i ako dojite, jer ste vi bebi glavni izvor nutrijenata.

5. Brinite o mentalnom zdravlju

Obično svi govore o tome kako da se brinete o svom telu, a zaboravljamo da je mentalno zdravlje majke naročito važno. Bejbi bluz i postporođajna depresija su realne stvari i ne treba da ih ignorišemo. Ako primetite da se osećate loše, da ste tužni i nije vam ni do čega, najbolje bi bilo da popričate sa nekim bliskim, ali i sa lekarom.

Komentari (0)
Loading