Dobar savet za sve MAME: Evo kako najlakše da odviknete vašu bebu od CUCLE

Vesti 23.03.2023 14:05 0

Odvikavanje od cucle može biti težak poduhvat za svakog roditelja

beba

Shutterstock

Bebe su rođene sa potrebom da nešto sisaju. To je potreba slična potrebi za jelom koja bebu dodatno smiruje. Cucla jeste odličan način da smirite bebu, ali u određenom periodu bi trebalo da beba počne da se odvikava od nje. Zapravo, preporuka je da bebu odvojite od cucle najkasnije do druge godine.

Na koji način možete pomoći detetu da se odvikne od cucle?

Što pre, to bolje

Što pre počnete da odvikavate dete od cucle, to će borba biti kraća. Manje dete ja lakše odviknuti od ove navike.

Budite odlučni i recite “ne”

Nekada je najvažnije da budete emotivno jaki i kažete “ne” čak i onda kada je beba uporna i kada plače. Nakon nekoliko dana, ona će zaboraviti na cuclu i pronaći će neki drugi način da se umiri.

Stavite na cuclu malo limunovog soka

Ako cucla na sebi bude imala gorak ili kiselkast ukus, beba će je sama odbaciti jer ona za nju više neće imati smisla. Isprobajte sa limunom ili sa nekim drugim sastojkom za koji znate da ga vaša beba ne voli.

Pripremite bebu

Pre nego što stvarno počnete da odvikavate bebu od cucle, pripremite je. Možete joj reći “Sada si veliki, a velika deca ne koriste cuclu”. To možete govoriti nedelju dana pre nego što ćete započeti proces odvikavanja.

Dajte primer

Ako je blizu bebe stariji brat ili sestra, pokažite joj da oni ne koriste cuclu. Kako raste, dete će krenuti u vrtić, pa će biti neophodno da se otarasi te navike.

Veoma je važno da imate na umu da ovo ne možete postići preko noći. Potrebno je mngoo vremena da se beba navikne na novu fazu života, bez cucle. Pokušajte da istrajete i da ne dajete detetu cuclu iako je traži. Ako joj u tim trenucima vratite cuclu, samo ćete ojačati tu naviku kod nje.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading