Pismo naše čitateljke: Moj sin ne želi da POSTI, a o krštenju deteta neće ni da čuje

Vesti 07.03.2023 17:00 3

Snežana (56) nam se požalila

Pismo naše čitateljke: Moj sin ne želi da POSTI, a o krštenju deteta neće ni da čuje

Shutterstock

Snežana iz Požarevca nam se obratila. Ne zna šta joj je činiti sa sinom jedincem.

- Zovem se Snežana i imam 56 godina. Iz Požarevca sam. Udovica sam i imam samo sina na ovom svetu. Vaspitala sam ga po Bogu, da bude sve kako vera nalaže, a on od kada se oženio je postao užasan. Više ništa ne poštuje. Ni svece, ni praznike, ni običaje. Sada kada je krenuo post, on ne želi ni da čuje da posti, ne želi ni u crkvu, ni da se pričesti. To mene izjeda.

Pre 3 godine je dobio ćerkicu, i ja ga nagovaram stalno da je krstimo, da je približimo Bogu. Ali on neće ni da čuje. Kaže da hoće da ostavi detetu da bira kada poraste da li želi da se krsti ili ne. Kakvo je to ludilo ušlo u njega. Ja ga tako nisam vaspitala. Mislim da ga moja snajka odvlači od naše istine, naše jedine i prave vere. 

Potreban mi je savet, da mi neko kaže gde sam ja pogrešila u vaspitanju svog sina. Želim samo da mi unuka bude krštena, da je Bog čuva od svega zlog.

Vaše savete i iskustva možete podeliti sa nama na e-mail adresi: redakcija@najzena.rs

Komentari (3)
Loading
Nora
07.03.2023 17:43

Zeno, ti zelis da ti se unuka krsti, ali njen otac tvoj sin ne zeli. On se pita i njegova zena, a ne ti. Alo, osvesti se.

Vesna
07.03.2023 18:35

Draga gospodjo , i ja sam majka jedinca, ali mu nista ne namecem.Od Vas i vere ga je oterao preveliki pritisak.Nije normalno u danasnje vreme pricati o dricanju. Zivot je jedan i treba uzivati umereno u svemu, pa ni post nje potreban.To je vazilo u vreme kada nije bilo frizidera i zamrzxivaca i kada nije mogla da se sacuva hrana.Kad se zakolje ogromna svinja , nesto se susilo,pretvaralo u kobasice,prsute ,cvarke, a za ostatak se okupljala porodica,koja je bila brojna i tako su pocela Slavska okupljanja i preterivanje u hrani. Na prolece nije bilo zdravo izaci na njivu sa stomacima i pritiskom i kaka su jedino svestena lica bila obrazovana,pa su znali da je potrebno obratiti paznju na ishranu. Neobrazovan svet ne bi slusao zdravstvene razloge,ali su bili zaplaseni Bozje kaze.Danas je bitna umerenost u svemu, jer mozete jesti kad god pozelite i nije potrebno prociscenje.Naravno da necu da pravim svinjsko pecenje u julu mesecu, jer nam i ne prija.Islamski vernici zive u toplim krajevima gde se nisu mogle gajiti ogromne svinje,pa se zato i ne jede ta vrsta mesa,a i ne prija.Mnogo sam putovala i nije mi prijalo da na 40* jedem krmenadlu, vec neku laksu hranu sa vise povrca,salate,voca...Moji prijatelji nisu nikad slavili ,pa ni njihova deca,starija od mene,ali je baka po mami slavila i oni su kao odrasli momci odlucili da se krste.Ja sam sina krstila kada je imao 7 godina, kada vec i zna sta se desava.Mada ni posle 20 godina nismo dobili krstenicu, jer dezurni svestenik kod kogfa smo zakazali krstenje nije dosao ,pa je kum zvao glavnog staresinu poznate Beogradske crkve....

Rax
08.03.2023 10:48

Postovana gospodjo, procitajte svoje pismo redakciji jos jednom i izbrojte koliko puta ste se stavili u prvi plan. "Ja hocu, ja zelim, ja..." Svako od nas ispoljava veru na sopstven nacin. Ako ne zeli da posti, mozda mu ne odgovara posna hrana. Ako ne zeli da krsti dete, ni to nije protivno hriscanstvu. Kad dete poraste, neka samo odluci da li zeli ili ne da pristupi nasoj veri. Cinom krstenja deteta dok je jos beba, mi cinimo greh prisiljavajuci ga na nesto u sta sami verujemo. Nije li Bog dao ljudima slobodnu volju da sami odlucuju? Na kraju, kad niste uspeli u vasim namerama, obratili ste se redakciji sa pitanjem "Kako da nateram mog sina da radi ono sta ja hocu" Ukratko, zivite svoj zivot i pustite druge da zive. Savetujte, ali odluka nije na vama