Doktori konačno znaju ISTINU: Da li su ŽGARAVICA i količina bebine kose u stomaku povezani?

Vesti 17.11.2021 10:10 0

Možda zvuči kao još jedna smešna "bakina priča", ali izgleda da ipak ima neke istine u njoj

Doktori konačno znaju ISTINU: Da li su ŽGARAVICA i količina bebine kose u stomaku povezani?

unsplash.com

Ako ste u tudnoći tražile savet za ublažavanje žgaravice, sigurno ste naišle na tvrdunju da su ova neprijatnost i količina bebine kose povezani! Ipak, mogi se pitaju da li je to istina ili je u pitanju samo još jedan mit. 

Evo šta treba znati o tome:

Možda zvuči kao još jedna smešna "bakina priča", a mnogi doktori su upravo to i mislili dok nisu testirali ovaj fenomen. Naučnici sa Univerziteta Džons Hopkins sproveli su istraživanje kako bi jednom zauvek otkrili da li su žgaravica i količina kose kod novorođenčadi na bilo koji način povezani.

Ispostavilo se da ova "babina priča" nije samo priča. Studija, objavljena u časopisu "Birth", obuhvatila je 64 trudnice, od kojih je 78 odsto imalo česte žgaravice u trudnoći.

Oni su procenili težinu svoje žgaravice, a istraživači su pratili rezultate. Nakon što su se žene porodile, istraživači su pogledali fotografije glava njihovih beba i koristili vagu za procenu volumena kose kod novorođenčadi.

Ispostavilo se da je, od 28 žena koje su imale umerenu do jaku gorušicu, njih 23 rodile bebe sa prosečnom ili natprosečnom količinom kose. S druge strane, 10 od 12 žena koje nisu imale žgaravicu rodilo je decu sa vrlo malo ili bez kose.

Iako zvuči kao da postoji veza između žgaravice i količine kose, naučnici pak veruju da verovatno nije dlaka na glavi vaše bebe ono što zapravo izaziva žgaravicu.

Druga istraživanja su pokazala da visoki nivoi estrogena i drugih hormona tokom trudnoće mogu opustiti kružni mišić na dnu jednjaka. Ovo se dešava zbog visokog nivoa hormona progesterona i estrogena, i uzrokuje "curenje" želudačne kiseline i izaziva žgaravicu.

Zbog toga, ako imate visok nivo hormona, veća je verovatnoća da ćete imati žgaravicu tokom trudnoće. Vaša beba će takođe imati više kose kada se rodi.

Međutim, možete biti sigurni: kosa vaše bebe ni na koji način ne dodiruje vaš jednjak i ne izaziva žgaravicu, to je fizički nemoguće!

Komentari (0)
Loading