Žensko ime JEVREJSKOG POREKLA Srbi masovno daju ćerkama: Nosi snažno značenje, opisuje damu visokog društvenog položaja

Vesti 28.05.2023 15:10 3

Naime, svi muškarci, Jevreji po svom poreklu, imali su pridodato ime Izrael, a žene upravo ovo žensko

beba

Shutterstock

U Srbiji godinama unazad vlada trend kraćih i neobičnih imena, dok su neke tradicionalna otišla skoro u potpuni zaborav. Prema informacijama Republičkog zavoda za statistiku, jedno od najpopularnijih ženskih imena u prošloj godini je Sofija, do je od muških Luka. Međutim, kod nas se neretko dešava da ime arapskog porekla postane vrlo atraktivno.

Naime, mnogi roditelji misle za njih da su stara srpska imena, jer su obično imali među svojim precima nekog ko se tako zvao, ne znajući da umnogome greše. Tako danas možemo vrlo često čuti da devojčicama daju ime - Sara.

A prema raznim pisanim izvorima, ono je je hebrejskog porekla, i vezuje se za biblijsku ličnost, odnosno ženu i polusestru Avramovu, a koja je pak svom mužu i polubratu, u svojoj devedesetoj godini života, rodila sina Isaka, a što je i opisano u knjizi „Postajanja“. Sa druge strane, opisano je i u svetoj muslimanskoj knjizi koja se zove Koran (Kuran). U originalu se piše kao Saray; Šaraj ili Śāray.

Značenje vlastitog imena Sara

Prevedeno sa hebrejskog jezika - označava snažnu ženu koja dominira, vlada i upravlja. Takođe, opisuje damu visokog društvenog položaja, biblijsku ličnost, izaslanicu od Boga - svetost.

Komentari (3)
Loading
Sofronije
22.02.2023 18:53

Eh Lana, Lana. Novinar a neobaveštena. Žena Avramova se zvala Sara. ( lik iz starog zaveta što bi reklo da je pre osnivanja muslimanske vere) Valja malo čitati knjige a ne samo fejs, tviter .

tomi
14.06.2023 05:06

ako neki kinez da cerki ime Sara,bice da je to ime vodi poreklo iz prve kineske dinastije!

Ibro Hadzi-Petkovic
14.06.2023 06:08

Jos da cujete za Rebeku, Leu, Mirianu, Rahelu, Ester i naravno, Evu.