Sestre bliznakinje proslavile 100. rođendan: Evo koja je tajna njihove dugovečnosti

Vesti 30.01.2023 19:00 0

Frančeska i Marija, bliznakinje iz italijanskog grada Anzano di Pulja slave 100. rođendan!

Sestre bliznakinje proslavile 100. rođendan: Evo koja je tajna njihove dugovečnosti

Shutterstock/instagram

Tokom zabave kojoj je prisustvovalo najmanje 50 ljudi, ugasile su svećice na ogromnoj torti u obliku broja 200, zbira njihovih godina. Kako dame priznaju, oduvek su bile bliske jedna drugoj, iako je među njima bilo i svađa.

Blizanke Frančeska i Marija Ričardi rođene su januara 1923. Ceo život su živele jedna blizu druge u gradiću Anzano di Pulja u provinciji Fođa, na jugoistoku Italije. Preživeli su rat, ekonomske krize, industrijske promene i pandemiju.

„Doživeti ovo doba je dar od Gospoda. Sa životom koji smo imali, nikad nisam mislila da ćemo doživeti 100 godina", rekla je Frančeska za La Repubblica.

 

 

Frančeska i Marija ceo život su radile na njivi, ali su donele različite izbore. Marija se udala i rodila petoro dece, od kojih je jedno, nažalost, umrlo. Frančeska - Ceka, kako je zovu rođaci - ostala je neudata, ali je uvek bila uz sestru i decu.

Dok se Marija brinula o kući i deci, radila u polju i brinula o životinjama, Ceka je naučila da veze. I iako su se ponekad svađale, kao što to obično biva među sestrama, uvek su imale sjajan odnos.

Oduvek su živeli blizu. Nepune dve godine, bliznakinje žive zajedno kako bi pravile jedna drugoj društvo.

Koja je njihova tajna dugovečnosti?

Frančeska i Marija proslavile su svoj 100. rođendan zaista veličanstveno. Prijatelji i rođaci bliznakinja, njih najmanje 50, došli su iz celog sveta, uključujući i SAD. Među njima je bio i gradonačelnik Anzana Paolo Lavanga, koji je Marijin unuk.

- Naravno, priroda, zdrava hrana i miran život pomogli su dvema ženama da ugase svećice na ogromnoj torti u obliku 200, zbir njihovih godina - piše u La Gazzeti.

U intervjuu za portal priznaju da su uspele da dožive tako divne godine „voleći svoju porodicu”. Kako dodaju, nedostaje im stari seoski život. Prema njihovom mišljenju, Anzano zbog depopulacije više nije ono što je bio danas.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading