Iznenađujuće činjenice o bebama: Evo koliko se razlikuje mozak novorođenih dečaka i devojčica

Naj žena.rs Vesti 11.01.2023 14:13 0

Jedna od iznenađujućih činjenica o novorođenčadi je da se mozak dečaka i devojčica razlikuje.

Iznenađujuće činjenice o bebama: Evo koliko se razlikuje mozak novorođenih dečaka i devojčica

Shutterstock

Istraživanja pokazuju da mozak novorođenih dečaka može da raste brže od mozga devojčica u prva tri meseca, posebno u oblastima koje kontrolišu kretanje. S druge strane, devojčice mogu da imaju osetljivija čula, što znači da vide i čuju bolje od dečaka. Još jedna neobična činjenica je da učenje govora počinje u materici.

Vaša beba može da čuje vaš glas i druge zvukove oko 23 nedelje trudnoće. Iako će svoju prvu reč izgovoriti tek godinu dana kasnije, jezik uči od samog početka. Vaš glas je omiljeni zvuk vaše bebe i ona će voleti da čuje kako joj pričate i pevate. Nikada nije prerano da počnete da čitate svojoj bebi, a što više reči čuje sada, to će kasnije biti bolje njene jezičke veštine.


Bebe se takođe rađaju sa sposobnošću da plivaju. Novorođenčad prirodno zadržava dah pod vodom i drži svoje telo na površini vode uz pomoć ruku i nogu. Planirajte da odete na bazen nakon šestonedeljnog pregleda.

Novorođene bebe su kratkovide i mogu jasno da vide samo oko 20 do 30 cm ispred svog lica. Kada vaša beba napuni mesec ili dva meseca, ona će moći da fokusira pogled na igračku kada je pomerite ispred njenog lica. Birajte igračke jarkih boja kako bi vaša beba mogla jasnije da ih vidi. Stomak novorođenčeta je veličine lešnika. Ovo objašnjava zašto bebe treba tako često hraniti. Stomak vaše bebe će brzo rasti i do kraja druge nedelje biće veličine velikog kokošijeg jajeta. Međutim, i dalje će morati da se hrani noću dok ne napuni najmanje šest meseci.
Komentari (0)
Loading