Uskoro POMERAMO kazaljke UNAZAD: Kada počinje ZIMSKO računanje vremena?

Naj žena Vesti 20.10.2021 08:01 0

Nažalost, leto je prošlo i dani su sve kraći. Uskoro pomeramo satove za jedan sat unazad, zahvaljujući čemu ćemo dobiti „dodatni“ sat sna, ali zauzvrat - izgubićemo dan i napolju će mnogo ranije padati mrak. Kada prelazimo sa letnjeg na zimsko računanje vremena?

Uskoro POMERAMO kazaljke UNAZAD: Kada počinje ZIMSKO računanje vremena?

Shutterstock

Pomeramo vreme sa leta na zimu poslednjeg vikenda u oktobru. Zapamtite da smo pomeramo satove od 3:00 na 2:00 ujutro.

Prelazak sa letnjeg na zimsko računanje vremena 2021

Ove godine prelazak na zimsko računanje vremena pada u noći sa subote 30. na nedjelju, 31. oktobra.

Promena vremena sa letnjeg na zimsko i sa zimskog na letnje računanje vremena je pomerljiv događaj, pa je teško zapamtiti njegov određeni datum. U noći 30. oktobra, u čitavoj Evropskoj uniji, satove ćemo pomeriti jedan sat unazad. Da li će takva promena imati pozitivan uticaj na nas? Iako ćemo spavati sat vremena duže, u isto vreme dani će izgledati mnogo kraći, a sunce će zaći ranije nego ranije. Definitivno ćemo osećati više melanholičnog raspoloženja i više umora. Osim toga, stručnjaci kažu da promena vremena može uzrokovati probleme sa spavanjem kod nekih ljudi. Treba im bar nekoliko dana da pređu na novo vreme.

Nedavno izdata uredba produžava korišćenje letnjeg i zimskog računanja vremena do 2021. U proteklih nekoliko godina u EU se mnogo raspravljalo o mogućnosti ukidanja pomeranja sata. Poslanici Evropskog parlamenta usprotivili su se promeni sata u martu 2021. godine. Tada bi letnje računanje vremena ostalo za stalno. Međutim, mnoge države članice se nisu složile, pa je stvar odložena. Prema zvaničnicima Brisela, malo je verovatno da će bilo kakva odluka biti doneta pre 2022. godine.

Komentari (0)
Loading