Zaboravljeno MUŠKO ime MAME ponovo OBOŽAVAJU: Smatra se da će DEČAK koji ga nosi biti neverovatno USPEŠAN!

Vesti 07.10.2022 15:00 0

Postoje različite teorije o poreklu muškog imena Vasilije

Zaboravljeno MUŠKO ime MAME ponovo OBOŽAVAJU: Smatra se da će DEČAK koji ga nosi biti neverovatno USPEŠAN!

Shutterstock

Po jednoj od njih, Vasilije je poreklom iz grčkog jezika i potiče od reči “basilios” , što znači carsko, kraljevsko, vladarsko, plemićko.

Druga teorija o poreklu imena Vasilije, pretpostavlja da ime potiče od engleske reči “basil” , koja znači ime biljke bosiljak ili basilika.

Značenje muškog imena Vasilije, u “prenesenom” smislu, može da se protumači kao – “onaj koji je kruna uspeha” ; “onaj koji je rođen da vlada” ; “onaj koji je rođen kao plemić ili koji je rođen za vladara” ; “onaj koji ima uspeha u životu” ; “onaj koji je kao kralj” ; “osoba koja je zdrava” ili “ona osoba koja je mirisna kao bosiljak” ; “onaj koji se u sve meša” ; “onaj koji je “zelen” (u smislu reči naivan ili nezreo kao osoba)” .

Najpoznatiji nadimci i imena “od milja” za ime Vasilije su – Vasa; Vaso; Vaske; Vasko ili ime Vaskić, dok su izvedenice i varijantne forme imena Vasilije relativno retke, a najpoznatije su pak Vasilj; Vasilij; Vaskez; Basil; Vasil ili neka poznata ženska imena, kakva su Vasilija i Vasilisa.

Komentari (0)
Loading