Imena naših BAKA ponovo su AKTUELNA: Svi smo ih zaboravili, a sada se vraćaju na velika VRATA

Vesti 18.03.2023 17:00 0

Tradicionalna imena se polako vraćaju u modu

Imena naših BAKA ponovo su AKTUELNA: Svi smo ih zaboravili, a sada se vraćaju na velika VRATA

Shutterstock

Iako su retro, imaju divnu simboliku, a s obzirom na to da je sve više devojčica koje nose ova predivna imena, jasno je da mogu da stanu rame uz rame sa popularnim internacionalnim imenima.

Anika, Anka -Prema pretpostavljenom poreklu imena iz grčkog jezika, ime Anika označava onu osobu koja je „neustrašiva“; „nepobediva“; „borbena i hrabra“; „onu koja je neukrotiva i koja se uvek izbori za ono u šta veruje“. Srpsko žensko ime  Anka označava zahvalnost i milost.

Anđelija, Angelina, Anđelka - reč je obliku imena "Angela" koje potiče od grčke reči "angelos" ili "Aggelos" i označava božjeg poslanika ili anđela. na latinskom i italijanskom je deminutiv, odnosno označava malog anđela.

Bogdana, Bogdanka - poreklo imena Bogdana je vlastita imenica "Bog" i oblik glagolskog prideva trpnog glagola "dati", te je značenje imena "Bogom dana".

Vida - ženski oblik imena Vid. Nastalo od osnove "vid".

Đurđija, Đurđica - ime grčkog porekla nastalo od reči "Γεωργός", što znači zemljoradnik.

Janja - žensko ime nastalo od grčke reči "ioannikios", u značenju "nosilac svete blagodeti";

Kruna - Vodi poreklo  iz latinskog "coronatus" u značenju "krunisanje", izvorno iz "corono" u značenju "venac, kruna, krug". Kod starih Grka i rimljana to je bilo najviše odlikovanje koje se davalo pobednicima na takmičenjima, vojskovođama i zaslužnim građanima. 

Ljubica - žensko ime nastalo u narodu, a nastalo je od glagola "ljubiti".

Miona - žensko ime koje prema podacima o poreklu imena označava – „onu koja je draga i mila“; „onu koja je mažena i pažena“; „onu koja je razmažena“; „onu koja je mazna i umiljata“.

Nikolija - nastalo prema muškom imenu "Nikola".

Petrija - izvor je reč petra, koja na grčkom i latinskom znači stena, kamen, hrid.

Sunčica - izvedeno je od opšte imenice sunce - svetla, sjajna, blistava, topla, nežna.

Ružica - izvedeno od imena Ruža. Poreklo vodi od latinskog rosa, što znači ruža;

Spomenka - mena domaćeg porekla. Nastalo iz naziva cveta spomenak. Postoji mišljenje da je osnove spomen (uspomena, sećanje, koga pominju, pamte - nezaboravan, nezaboravna).

 

Komentari (0)
Loading