Ovo sigurno niste znali: Isplivale tajne kultnog filma "Maratonci trče počasni krug", a ovo je bio razlog njegove CENZURE!

K.Ć. Vesti 15.05.2022 09:58 0

"Maroatonci trče počasni krug", definitivno je jedan od najkultnijih filmova domaće kinematografije

Ovo sigurno niste znali: Isplivale tajne kultnog filma "Maratonci trče počasni krug", a ovo je bio razlog njegove CENZURE!

Printscreen/Youtube

Replike se i dalje citaruju, ali postoji i nekoliko zanimljivih činjenica koje niste znali.

- Autora filma je tadašnja vlast podsećala na pogrebno preduzeće, a nakon smrti čuvenog Pantelije, koji je navodno predstavljao Tita, osnivača pogrebnog preduzeća Dugo konačište, naslednici kreću u borbu oko podele imovine. 

Nekoliko scena izbačeno je iz filma, iako u to vreme nije postojala cenzura. Prva verzija filma, bila je čak i zabranjena. 

-  Iz filma je izbačena još jedna scena koja bi gledaocima dala pravu sliku o ulozi služavke Olje u porodici Topalović, koju je igrala Melita Bihali. Ona porodici nije služila samo za održavanje domaćinstva, već i za seks, pa je scena koja je u sceni koja je izbačena, Laki ulazi u sobu i zatiče svog dedu Aksentija u krevetu sa služavkom Oljom i govori: Šta to radiš, večeras je moj red! Zbog nesuglasica Melite Bihali i snimatelja Bože Nikolića, taj deo je obrisan iz filma.

-  Prema originalnom scenariju starost članova porodice Topalović je:  Pantelija: 150 godina, Maksimilijan: 126, Aksentije: 102, Milutin: 79, Laki: 44, Mirko: 24.

-. Inspiracija za lik Đenke, koga je igrao Bora Todorovič, bio je predratni snimatelj Kosta Novaković koji je ujedno bio stručnjak za erotski film. NJegov studio se nalazio u Kursulinoj ulici i najčešće su ga posećivale devojke iz bogatih porodica koje bi želele da postanu popularne, a on ih je fotografisao gole. 

Komentari (0)
Loading