DANAS JE VASKRŠNJI PONEDELJAK I NJIME POČINJE TRAPAVA SEDMICA Prema narodnom verovanju posebno "PRAVILO" važi za dete rođeno na ovaj dan!

K.Ć. Vesti 25.04.2022 09:34 0

Danas je drugi dan Uskrsa, u Srbiji je neradni dan. Uskršnjim ponedeljkom počinje takozvana Svetla nedelja, koja se smatra produžetkom Uskrsa

DANAS JE VASKRŠNJI PONEDELJAK I NJIME POČINJE TRAPAVA SEDMICA Prema narodnom verovanju posebno "PRAVILO" važi za dete rođeno na ovaj dan!

Printscreen/Wikipedia

Vaskrs se slavi tri dana, pa su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve crvenim slovom obeleženi i današnji Vaskršnji ponedeljak i sutrašnji Vaskršnji utorak.

Vaskršnjim ponedeljkom započinje takozvana Svetla nedelja, koja se smatra produžetkom Vaskrsa. Vrlo je raširen i naziv "Bela nedelja", jer spada u trapave sedmice, tokom kojih se ne poste ni sreda ni petak. Baš zbog Tomine nedelje, sedam dana po Vaskrsu, naziva se i Tomina sedmica. Na ovaj dan se nebo zatvara, pa se negde ova sedmica naziva još i Zaklopita, prenosi RTS.

I dalje, uobičajen pozdrav je "Hristos vaskrse", a odgovor "Vaistinu vaskrse". Pozdravlja se tako 40 dana, sve do Spasovdana. I danas i sutra nastavljaju se obilne gozbe, a i na Vaskršnji utorak se ne radi.

Vaskršnji utorak je, po narodnom verovanju, jedini dobar utorak u kalendarskoj godini. Ako se dete rodi na ovaj dan biće srećno i dugovečno. Stariji ljude tvrde da će, ukoliko je uveče na Svetlu sredu nebo zvezdano, godina biti izuzetno rodna.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading