Jedno pile – četiri ručka za celu porodicu! I nijedan ne liči na onaj od juče, ne zna se koji je ukusniji

Vesti 10.11.2025 10:21 0

Uvek sam verovala da se ljubav ne meri velikim gestovima, već onim svakodnevnim sitnicima koje život znače. Onim trenucima kad svi sednemo za sto, i kuća na trenutak utihne. Kad se samo čuje zveckanje escajga i miris pileće supe, koji lebdi u vazduhu. Za mene je to oduvek bio znak mira – da su deca tu, da smo zajedno, da sam, uprkos svemu, uspela da stvorim dom koji diše.

piletina

Shutterstock

Zato mi je kuvanje više od rutine. To je moj način da brinem, da pokažem ljubav, da se povežem sa sobom i sa onima koje volim.

I zato se trudim da iz svake namirnice izvučem maksimum – i da u svakoj pronađem toplinu doma. Jer verujte, jedno domaće pile, ako se iskoristi pametno, može da nahrani četvoročlanu porodicu četiri dana. I da svaki put miriše drugačije, a opet tako neodoljivo i ukusno.

Uvek kupujem Natur sveže pileće meso Perutnine Ptuj Topiko, jer znam da je sve domaće – uzgojeno u Srbiji, na farmama u vojvođanskoj ravnici, gde se pilići hrane kukuruzom, sojom i pšenicom s naših polja. Znam i da je sve prošlo stroge kontrole i da je upakovano u modifikovanoj atmosferi (MAP) koja čuva prirodnu svežinu i ukus.

I to mi daje onaj mir dok kuvam – jer znam da je sve sigurno, čisto i provereno.

 

Evo mog menija za četiri dana od jednog pileta.

1. Domaća bela čorba

Prvog dana kuvam čorbu, onako kako je kuvala moja mama – od pilećih leđa, vrata i kostiju od filea. Dodam šargarepu, koren celera, peršun, par krompira i na kraju pavlaku za kuvanje umućenu sa žumancetom. Uz komad svežeg hleba, odličan obrok.  Uz to, to je miris koji ispuni kuću i odmah me vrati u detinjstvo. To je ona čorba koja ne greje samo stomak, nego i dušu.

2. Belo meso sa sosom od pečuraka

Sutradan, belo meso iskoristim za ručak za koji svi pitaju da li ga ima još, a pravi se tako jednostavno. Ispržim komade pilećeg filea na puteru, dodam dinstane pečurke, beli luk i malo pavlake, pa sve kratko zapečen u rerni. Za tren oka imam jelo kao iz restorana, a znam da je napravljeno od mesa proverene svežine. Jer domaće belo meso ima onu sočnost koju ništa ne može da zameni.

3. Pilav sa batacima

Treći dan – nešto što moja deca obožavaju. U šerpi propržim crni luk, šargarepu i pirinač, dodam batake, nalijem supom ili kockicom supe rastvorene u vodi i sve zajedno kuvam dok ne zamiriše ceo stan. Na kraju zapeče u rerni. Pilav mi je uvek dokaz da je jednostavnost najbolji začin. Kad je meso kvalitetno, ne treba mu ništa više od malo povrća i ljubavi.

4. Medena krilca i karabataci

A četvrti dan – mala gozba. Krilca i karabatake premažem medom, senfom i sojinim sosom, pa ih pečem dok ne dobiju onu zlatnu boju. Deca kažu da im je to „najbolji deo pileta“, a ja u sebi pomislim – možda i jeste. Jer tada svi jedemo prstima, smejemo se i pričamo, i to mi je najlepši deo svakog dana.

Dakle, eto, jedno pile, četiri ručka. Nijedno nije isto, ali svako ima onu zajedničku nit – domaće, provereno, sigurno i s ljubavlju napravljeno.  Zato biram Natur sveže pileće meso, proizvedeno u Srbiji, pod kontrolom od polja do stola. Jer kad je osnova dobra, svaki dan ima ukus doma i ljubavi koja ga uvek začini.

Komentari (0)
Loading