Zato mi je kuvanje više od rutine. To je moj način da brinem, da pokažem ljubav, da se povežem sa sobom i sa onima koje volim.
I zato se trudim da iz svake namirnice izvučem maksimum – i da u svakoj pronađem toplinu doma. Jer verujte, jedno domaće pile, ako se iskoristi pametno, može da nahrani četvoročlanu porodicu četiri dana. I da svaki put miriše drugačije, a opet tako neodoljivo i ukusno.
Uvek kupujem Natur sveže pileće meso Perutnine Ptuj Topiko, jer znam da je sve domaće – uzgojeno u Srbiji, na farmama u vojvođanskoj ravnici, gde se pilići hrane kukuruzom, sojom i pšenicom s naših polja. Znam i da je sve prošlo stroge kontrole i da je upakovano u modifikovanoj atmosferi (MAP) koja čuva prirodnu svežinu i ukus.
I to mi daje onaj mir dok kuvam – jer znam da je sve sigurno, čisto i provereno.
Evo mog menija za četiri dana od jednog pileta.
1. Domaća bela čorba
Prvog dana kuvam čorbu, onako kako je kuvala moja mama – od pilećih leđa, vrata i kostiju od filea. Dodam šargarepu, koren celera, peršun, par krompira i na kraju pavlaku za kuvanje umućenu sa žumancetom. Uz komad svežeg hleba, odličan obrok. Uz to, to je miris koji ispuni kuću i odmah me vrati u detinjstvo. To je ona čorba koja ne greje samo stomak, nego i dušu.
2. Belo meso sa sosom od pečuraka
Sutradan, belo meso iskoristim za ručak za koji svi pitaju da li ga ima još, a pravi se tako jednostavno. Ispržim komade pilećeg filea na puteru, dodam dinstane pečurke, beli luk i malo pavlake, pa sve kratko zapečen u rerni. Za tren oka imam jelo kao iz restorana, a znam da je napravljeno od mesa proverene svežine. Jer domaće belo meso ima onu sočnost koju ništa ne može da zameni.
3. Pilav sa batacima
Treći dan – nešto što moja deca obožavaju. U šerpi propržim crni luk, šargarepu i pirinač, dodam batake, nalijem supom ili kockicom supe rastvorene u vodi i sve zajedno kuvam dok ne zamiriše ceo stan. Na kraju zapeče u rerni. Pilav mi je uvek dokaz da je jednostavnost najbolji začin. Kad je meso kvalitetno, ne treba mu ništa više od malo povrća i ljubavi.
4. Medena krilca i karabataci
A četvrti dan – mala gozba. Krilca i karabatake premažem medom, senfom i sojinim sosom, pa ih pečem dok ne dobiju onu zlatnu boju. Deca kažu da im je to „najbolji deo pileta“, a ja u sebi pomislim – možda i jeste. Jer tada svi jedemo prstima, smejemo se i pričamo, i to mi je najlepši deo svakog dana.
Dakle, eto, jedno pile, četiri ručka. Nijedno nije isto, ali svako ima onu zajedničku nit – domaće, provereno, sigurno i s ljubavlju napravljeno. Zato biram Natur sveže pileće meso, proizvedeno u Srbiji, pod kontrolom od polja do stola. Jer kad je osnova dobra, svaki dan ima ukus doma i ljubavi koja ga uvek začini.