Pihtije koje se pripremaju na Krstovdan ostavljaju se za Bogojavljenje, a takođe imaju važno mesto na trpezi za Svetog Jovana.
Međutim, pihtije su se našle na listi "15 najgorih srpskih jela" koju je objavio "Taste Atlas".
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Ovo tradicionalno srpsko jelo pravi se od jeftinijih delova svinjskog mesa, kao što su glava, kolenica ili skočni zglob. Meso se kuva sa biberom, lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane dovoljno mekano da se odvaja od kostiju. Zajedno sa temeljcem, meso se stavlja u činije koje se ostave da se ohlade i stegnu.
Pihtije se služe hladne, narezane, kao predjelo, uz kiselo povrće i čašicu rakije.
Pripremite sastojke unapred kako biste sutra mogli da se posvetite ovom višesatnom kulinarskom zadatku.
Sastojci:
- veća dimljena svinjska kolenica
- 2 sveže svinjske nogice
- 2 dimljene svinjske nogice
- 500 g junećeg ribića
- 2 lista lovora
- pola kesice bibera u zrnu
- velika glavica belog luka
- so
- voda
Priprema:
Operite svinjske nogice i kolenicu, stavite ih u lonac, dodajte juneći ribić, lovor i biber, pa prelijte vodom. Kuvajte na tihoj vatri dok meso ne omekša i počne da se odvaja od kostiju.
Ostavite da se prohladi, pa procedite tečnost i ponovo je stavite u dublji sud da provri.
Odvojite meso i kožuru od kostiju, pa sitno iseckajte, kao i meso od junećeg ribića. Meso (i iseckanu kožuru, ako volite) rasporedite po dnu posude u kojoj će se praviti pihtije.
Proključalu tečnost prelijte preko mesa, proverite da li se dobro lepi. Ako želite čvršće pihtije, nemojte dodavati vodu, već skinite sa vatre i u tečnost stavite sitno iseckan beli luk i so po ukusu.
Ako želite mekše pihtije, dolijte još vode i ostavite da provri.
Dobro promešajte i prelijte tečnošću preko mesa u posudi. Ostavite da se ohladi, a zatim stavite u frižider da odstoji preko noći.
Sutradan skinite sloj masti sa površine pihtija kašikom, pospite alevom ili ljutom paprikom, isecite i servirajte.
Pihtije su savršene uz proju i kiseli kupus.

TOKOM SVETSKOG PRVENSTVA U VATERPOLU 3000 DINARA I 1500 FREE SPINOVA SAMO U ADMIRAL BETU

CEO REGION BRUJI O SNIMCIMA ANĐELE ĐURIČIĆ! Priznala da li ih ima JOŠ, razvezala jezik o OSVETI!

NASILJE SE ŠIRI FRANCUSKOM! Mrtvi na ulicama, uvodi se policijski čas

Osvežite vaš krov Mladost NATUR PRO 12 crepom uz 50 godina garancije!

SRBIJA NA DLANU, DUNAV U SRCU Ne propustite letnju avanturu koja se pamti do kraja života!

MAKSIM GORKI JE UŽIVAO U VRNJAČKOJ BANJI! Ruski pisac je bio oduševljen Srbijom i Srbima

Neodoljiva ponuda! Nezaboravno beli pesak, tirkizno more afričkog Mediterana i All Inclusive već od 418€ – na samo dva sata leta od Vas!

ŠOK! Isplivale do sada NEVIĐENA fotografija Ivana Gavrilovića i Goge Sekulić! (FOTO)

MASKOTE PREUZELE EKSPO Veselo međunarodno druženje u Osaki

EKSPO 2027. NAJVEĆI DOGAĐAJ ZA SRBIJU Mali „117 zemalja potvrdilo učešće“

Neodoljiva ponuda! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 99€ i čak do -12% popusta!

MAJKA IZ SRBIJE SA DVOJE DECE OSTALA NA ULICI U GRČKOJ! Samo jedna poruka uništila im je ceo odmor

Togo potvrdio učešće na EXPO 2027

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

STEFAN ČAK 14 PUTA DOBIO LOTO SEDMICU! Pronašao rupu u sistemu, a njegov TRIK JE VEOMA JEDNOSTAVAN
