Đokovići slave Aranđelovdan: Zvezda trpeze je slavski kolač koji Dijana pravi po starom porodičnom receptu

Jelena Vukelić Vesti 21.11.2024 14:59 0

Aranđelovdan u domu porodice Đoković nezamisliv je bez slavskog kolača, a recept Dijane Đoković sigurno će inspirisati sve domaćice koje poštuju tradiciju.

ATA Images

ATA Images

 Kao glavna domaćica, Dijana se posebno ističe na ovaj dan, pridržavajući se običaja koji su deo porodične tradicije.

Trpeza je od ranog jutra svečano postavljena – slavski kolač zauzima centralno mesto, uz ikonu Svetog arhangela Mihaila, žito i vino. Članovi porodice, uključujući Novaka, posvećeni su očuvanju pravoslavnih običaja, a Dijana svake godine s ponosom preuzima ulogu "šefa kuhinje", pripremajući svečanu gozbu. 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

 

 

Slavski kolač

Sastojci:

1,5 kg brašna

30 g pivskog kvasca

4 žumanceta

4 kašike šećera

parče putera

kora limuna

žumance

so

malo mleka

Priprema:

Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom ili vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo. Sud sa kvascem stavite na toplo. Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta. U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i ukisli kvasac, pa sve izmešajte. Narendajte koru limuna, dodajte pomalo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno. Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte pomalo rastopljenog putera (rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje. Ako tako mesite testo, kolač će biti mnogo vlažniji i ukusniji. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta, da naraste. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči. Ceo kolač premažite žumancetom, a ukras ostavite beo - tako će kada se ispeče doći do punog izražaja. Stavite u rernu i pažljivo pecite. Ispečen kolač izvadite iz kalupa i ostavite da se prohladi.

Komentari (0)
Loading