Kako se osloboditi čoveka koji vas ne zaslužuje: Veza s ovakvom osobom iscrpljuje svu energiju

Slobodanka Ćorić Vesti 17.10.2024 15:20 0

Pitala sam se: zašto je ostala s njim? Da li se zbog toga osećala jadno? Razlozi za ostanak su različiti i svaka žena zna svoj

toksična veza

Shutterstock

Stavljamo karte na sto: Razlozi zašto žene ostaju s partnerima koji ih ne zaslužuju.

Ponekad se žene zadrže u vezama sa ljudima koji ih ne zaslužuju, a često ne preduzimamo potrebne korake da ih napustimo. Iz ličnog iskustva, utješna mi je spoznaja da nisam sama u ovoj situaciji.

Uzmimo, na primer, Fride Kahlo. Njena veza s Diegom Riverom je bila poznata, a mnogi su znali da je on ne zaslužuje. Njihova priča je često bila moja inspiracija kada sam razmišljala o napuštanju svog partnera, ali nisam imala hrabrosti.

Pitala sam se: zašto je ostala s njim? Da li se zbog toga osećala jadno? Razlozi za ostanak su različiti i svaka žena zna svoj, ali verujem da najčešće ostajemo iz četiri glavna razloga koja teško priznamo:

Strah – Strah od napuštanja, od pronalaska novog partnera ili strah da će se stvari promeniti nabolje.

Vezanost – Osećaj vezanosti ne samo prema partneru, već i prema zajedničkim uspomenama.

Nada – Iako znamo da nas partner ne zaslužuje, i dalje se nadamo da će se situacija promeniti.

Predaja – Boravak s pogrešnom osobom iscrpljuje našu energiju.

Umesto da preduzmem ključne korake da promenim situaciju, prihvatila sam svoju stvarnost. Napustiti nekoga nije lako; svi osećaji krivice i gubitka nas preplave. Najteže je kada se suočimo s partnerom koji nas manipulira da ostanemo svaki put kada odlučimo otići, piše elephantjournal.com.

Neću vam reći: "Napustite ga, on vas ne zaslužuje." To nisam želela čuti kad sam bila u toj situaciji. Umesto toga, fokusiraću se na korake koji su mi pomogli da napustim tu vezu.

Koraci ka slobodi

Pronađite svoju perspektivu

Kada vam drugi govore zašto biste trebali otići, ljubazno im recite da zadrže svoje mišljenje ili jednostavno ignorišite njihove komentare. To može biti teško, posebno kada to govore bliski ljudi, ali je ključno za razvijanje vlastitog stava.

Osamite se

Nakon što donesete odluku, važno je provesti vreme sami kako biste razjasnili svoje misli. Uzmite pauzu, ako je potrebno. Ne možete razmišljati o svojoj situaciji dok ste pod uticajem partnera.

Introspekcija

Sada je vreme za donošenje odluke. Prisetite se početka veze, dobrih i loših trenutaka. Ako loše stvari nadmašuju dobre, to je jasan znak da je vreme za odlazak.

Pronađite stabilnost u sebi

Kada odlučite otići, pronađite unutrašnju emocionalnu stabilnost. Vaša stabilnost je vaša snaga, a bez nje možete lako ponovo pasti u zamku.

Ne forsirajte se

Kada odlučite otići, nemojte sebi postavljati rok. Uzmite vreme koje vam je potrebno, bez obzira da li je to nedelja ili godina.

Planirajte svoju budućnost

Kada napustite vezu, planirajte šta želite da radite. Aktivnosti, putovanja ili hobiji mogu vam pomoći da ne osećate tugu ili usamljenost.

Na kraju, vaša sreća je u vašim rukama. Ne dozvolite da vas strah ili vezanost drže u vezi koja vas čini nesretnima. Slušajte svoju intuiciju i budite hrabri – izdaleka, sve izgleda teže.

Komentari (0)
Loading