Sve majke će se složiti, prvi obrok posle porođaja je božanstven! A odgovore na pitanje zašto je to tako, donosimo u nastavku.
Nedavno je internetom postala viralna fotografija majke koja jede sendvič neposredno nakon porođaja. Fotografija je postala viralna s razlogom: skoro svaka majka može da se poveže sa fotografijom i intenzivnom željom za određenom hranom odmah nakon porođaja.
Mother.ly je zamolio čitaoce da napišu šta im je bio prvi obrok nakon porođaja, a odgovori bi vas mogli zaista iznenaditi:
- Pirinčana kaša i prženi svež pasulj
- Biftek - srednje pećeni
- Ostrige i šampanjac
- Losos
- Kraljevske kozice
- Pica
- Sendvič sa ćuretinom
- Glazirane krofne
- Smrznuti pomfrit
- Suši
- Cezar salata sa piletinom
- Sendvič sa pršutom i mocarelom
- Špageti sa prilogom od pire krompira
- Domaći ovseni kolačići sa puterom od kikirikija
Ali jedno je sigurno, šta god pojedu nakon porođaja, prvi obrok će biti božanski! U nastavku pročitajte tri razloga zašto volimo prvi obrok nakon porođaja.
Stres izaziva glad - trudnoća i porođaj mogu biti stresni!
Kada smo pod stresom, naša tela oslobađaju hormon stresa, kortizol. Kada se kortizol oslobodi, telo povećava brzinu kojom se obrađuju ugljeni hidrati i masti; to čini kako bi se uverio da imamo dovoljno energije da se nosimo sa stresnom situacijom u kojoj se nalazimo. Naše telo i dalje misli da treba da budemo u stanju da „pobegnemo od medveda“. Rezultat ovakvih signala i pojačanog stresa, sagorevanja masti i ugljenih hidrata je glad, a posebno želimo da jedemo masti i ugljene hidrate.
Dakle, ovo možemo povezati sa trudnoćom i porođajem. Trudnoća je neverovatna, ali je istovremeno i veoma stresna: počev od brige da li će sve biti u redu, čekanja, velike liste obaveza itd. Prema istraživanjima, skoro 80% žena oseća određeni stepen nervoze zbog porođaj. a svi ovi faktori mogu dovesti do povećanog stresa. Sam porođaj donosi visok nivo stresa – briga da li će sve proći kako treba, napetost izazvana nelagodnošću i bolom, i naravno uzbuđenje zbog konačnog susreta sa svojom slatkom bebom, sve to doprinosi većem nivou kortizola.
Određena hrana nas čini srećnijim!
Naučnici su otkrili da određena hrana može da stimuliše lučenje serotonina, hormona koji nam pomaže da se osećamo srećno. Jedan od načina na koji se to dešava je jedenje hrane koja sadrži aminokiselinu triptofan, a viši nivo triptofana olakšava našem telu da stvara i koristi serotonin.
Evo nekih namirnica koje sadrže visoke nivoe triptofana – i dok čitate dalje, primetićete neke sličnosti sa gornjom listom postporođajnih obroka:
- Losos
- Sir
- Jaja
- Ćuretina
- Orasi
- Mleko
- Soja
- Spanać
Naša tela su pametna i tačno znaju šta im treba! Ovo je jedan od razloga zašto se dešava emocionalno jedenje. Kada smo tužni (ili ljuti ili pod stresom), naše telo pokušava da nam pomogne tako što žudi za hranom koja bi nam mogla pomoći da se osećamo bolje.
Bonus video: