Zašto mačke grizu nameštaj? Nisu nevaspitane, već imaju logičan razlog, naučnici otkrivaju o čemu je reč

Vesti 18.09.2024 08:12 0

Preporučljivo je da postavite stub za grebanje na mestima gde mačka često boravi...

mačka

Shutterstock

Da li vaša mačka redovno grebe nameštaj i zagonetno se ponaša?  Ako je odgovor potvrdan i nije vam jasno zašto to radi, sada postoji odgovor za to.

Naime, istraživači su sada otkrili šta zapravo pokreće ovu često frustrirajuću naviku kod naših krznenih prijateljica. 

Prema novoj studiji koja je obuhvatila više od 1.200 vlasnika mačaka u Francuskoj, uzrok grebanja može biti mnogo kompleksniji nego što smo ranije mislili.

Dok je grebanje normalan deo mačijeg ponašanja, određeni faktori u našem okruženju mogu značajno uticati na intenzitet ove aktivnosti. 

mačka

Shutterstock

 

Jedan od iznenađujućih nalaza studije je da prisustvo dece u domu može povećati sklonost mačke ka ovoj navici.

Da, čini se da naši mališani mogu biti povezani sa onim ogrebotinama na nameštaju. Međutim, potrebno je još istraživanja kako bi se ovaj zaključak dodatno potvrdio.

Osim toga, stres je ključni faktor koji može biti uzrok prekomernog grebanja. Predugo igranje sa mačkom može izazvati stres, iako mačke obično uživaju u pažnji.

Previše stimulacije može biti stresno za njih, što se manifestuje kroz češće grebanje nameštaja. 

- Postoji jasna povezanost između određenih faktora u okruženju i ponašajnih karakteristika mačaka, kao što su prisustvo dece, previše igre i noćne aktivnosti. Mačke koje su opisane kao agresivne ili uzrujane takođe su pokazale naklonost ka češćenjem grebanju - objašnjava jedan od autora studije, dr Salgirli Demirbas.

Kako da pomognete svojoj mački i zaštitite svoj nameštaj?

Preporučljivo je da postavite stub za grebanje na mestima gde mačka često boravi. Takođe, pružanje sigurnog i udobnog skrovišta može pomoći u smanjenju stresa. 

Kraće sesije igre, koje uključuju lov na igračke, mogu poboljšati vaš odnos sa mačkom i smanjiti njen intenzitet grebanja. Ne zaboravite da redovno skraćivanje kandži, takođe može biti od pomoći.

Razumevanje emotivnih motiva koji su odgovorni za ovu naviku može vam pomoći da bolje predvidite ponašanje svoje mačke i očuvate svoj nameštaj, piše Mirror

 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading