Sa 40 izgledaju kao da im je 25: Japanke se nikada ne goje, a ovo je njihov "eliksir mladosti"

Tatjana Badarević Vesti 26.07.2024 20:02 0

Glavni faktor besprekornog izgleda Japanki jeste definitvno njihov režim ishrane.

Japanka

Shutterstock

 

Glavni faktor dobrog izgleda Japanki jeste ishrana, kako piše Vita Clay.

Bogat jelovnik

Pogrešno je mišljenje da Japanci jedu samo suši. Naprotiv - njihov jelovnik je puno bogatiji i osim ribe sadrži plodove mora i začinsko bilje, povrće, soju, pirinač, voće, zeleni čaj...

Visokokalorična jela, kao i brza hrana, retko se mogu videti na njihovom tanjiru. Kod odabira hrane važno im je da bude sezonska i sveža, zimi jedu meso, ribu, supe i tople napitke, dok leti jedu plodove mora, hladne supe, salate i ramen.

Japanka

Shutterstock

 

 

Povrće se uvek reže na listove

Kuvanje, pečenje na žaru, kuvanje na pari, dinstanje na vrlo malo ulja – tako se priprema hrana u Japanu. Povrće se uvek reže na listove kako bi se što manje termički obradilo, a zadržalo što više hranljivih materija.

Prirodna lepota, boja i ukus su im na prvom mestu, zato su vrlo oprezni sa začinima i paze da ne preteraju i opterete želudac.

Jedu polako

Unos hrane za Japanke je čitav ritaul. Jedu polako, u malim zalogajima i malim porcijama. Hrana se retko dekoriše jer se insistira na prirodnom izgledu, a skoro nikad se ne stavljaju dva različita jela na isti tanjir jer se to smatra nedostatkom ukusa.

Japanka

Shutterstock

 

 

Uvek pirinač

Pirinač je sastavni deo skoro svakog jela u Japanu, a najčešće se priprema samo uz dodatak soli i maslaca.

Japanka

Shutterstock

 

 

Raznovrstan doručak

U Japanu praksa doručka je takva da se mora sastojati od različitih namirnica i nekoliko malih porcija. Trebalo bi biti nekoliko jela, obično riba, riža, omlet, miso supa, soja i malo povrća. Uz, naravno, čaj.

Nema slatkiša i kolača

Japanci retko jedu deserte, a kada i jedu, to je u malim količinama. Nemaju bombastične torte i kolače, a prave čak i sladoled od pirinča (moki). Ovo su slatkiši s niskim sadržajem šećera i mi ih verovatno ne bismo ni voleli - osim što je posledica konzumiranja istih savršeno ravan stomak.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading