Glavni faktor dobrog izgleda Japanki jeste ishrana, kako piše Vita Clay.
Bogat jelovnik
Pogrešno je mišljenje da Japanci jedu samo suši. Naprotiv - njihov jelovnik je puno bogatiji i osim ribe sadrži plodove mora i začinsko bilje, povrće, soju, pirinač, voće, zeleni čaj...
Visokokalorična jela, kao i brza hrana, retko se mogu videti na njihovom tanjiru. Kod odabira hrane važno im je da bude sezonska i sveža, zimi jedu meso, ribu, supe i tople napitke, dok leti jedu plodove mora, hladne supe, salate i ramen.
Povrće se uvek reže na listove
Kuvanje, pečenje na žaru, kuvanje na pari, dinstanje na vrlo malo ulja – tako se priprema hrana u Japanu. Povrće se uvek reže na listove kako bi se što manje termički obradilo, a zadržalo što više hranljivih materija.
Prirodna lepota, boja i ukus su im na prvom mestu, zato su vrlo oprezni sa začinima i paze da ne preteraju i opterete želudac.
Jedu polako
Unos hrane za Japanke je čitav ritaul. Jedu polako, u malim zalogajima i malim porcijama. Hrana se retko dekoriše jer se insistira na prirodnom izgledu, a skoro nikad se ne stavljaju dva različita jela na isti tanjir jer se to smatra nedostatkom ukusa.
Uvek pirinač
Pirinač je sastavni deo skoro svakog jela u Japanu, a najčešće se priprema samo uz dodatak soli i maslaca.
Raznovrstan doručak
U Japanu praksa doručka je takva da se mora sastojati od različitih namirnica i nekoliko malih porcija. Trebalo bi biti nekoliko jela, obično riba, riža, omlet, miso supa, soja i malo povrća. Uz, naravno, čaj.
Nema slatkiša i kolača
Japanci retko jedu deserte, a kada i jedu, to je u malim količinama. Nemaju bombastične torte i kolače, a prave čak i sladoled od pirinča (moki). Ovo su slatkiši s niskim sadržajem šećera i mi ih verovatno ne bismo ni voleli - osim što je posledica konzumiranja istih savršeno ravan stomak.
Bonus video: