Sezona dinja je pravo vreme da ih uvrstite u svoju ishranu, a odlučite li se za ovu dijetu, za 14 dana možete izgubiti 5 kilograma. Dobro ste pročitali, voće koje se dugo optuživalo da deblja zapravo je odlično za dijetu, kako piše New Indian Express.
Dinja pripada istoj porodici kao i lubenica, bundeva i krastavac, bogata je vitaminima i mineralima, sadrži veliki procenat vitamina C, B, beta-karoten, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i bakar, tri puta više kalijuma od lubenica. No ono što ga čini pogodnim za mršavljenje je visok procenat vode - oko 95 posto, nizak udeo šećera, malo kalorija, a izvrsnog je ukusa i mirisa. Ova sočna namirnica može savršeno nadopuniti osvežavajuću voćnu salatu ili smuti.
Dinja brzo daje osećaj sitosti i značajno smanjuje apetit, a istovremeno smanjuje broj unesenih kalorija tokom obroka. Smatra se namirnicom niskog glikemijskog indeksa i treba je uključiti u uravnoteženu ishranu ako želite da vidite rezultate na vagi.
Prava riznica vitamina
Sadrži više od polovice vitamina C koji vam je dnevno potreban, a bogat je vitaminom A i karotenoidima, kombinacijama važnim za zdravlje očiju.
Dinje su niskokalorične po porciji. Prema Healthlineu, porcija dinje od 100 grama sadrži: 38 kalorija, 0,82 grama proteina, 8 grama ugljenih hidrata, 7 grama šećera i 157 miligrama kalijuma.
Osim toga, ima mnogo važnih vitamina, minerala i drugih hranljivih materija. Bogata antioksidansima, dinja takođe može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala. Sadrži vitamin B koji podstiče zdravlje ćelija u telu. Poslednje, ali ne manje važno, dinja je odlična za creva zbog sadržaja vlakana.
Dijetu sa većim unosom dinje (ili lubenice) uvela je američka nutricionistkinja Kejti Smit i preporučuje da se pridržavate dijete dve nedelje.
1. dan
• Doručak: 1 šoljica bele kafe, 1 komad crnog hleba, 2 kriške pilećih prsa
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Ručak: supa od povrća, 150 g piletine na žaru, zelena salata sa kašičicom maslinovog ulja
• Međuobrok: 100 g hladne dinje ili lubenice
• Večera: 80 g tunjevine, kriška crnog hleba, sveža paprika
2. dan
• Doručak: 1 šoljica kafe, 1 kriška crnog hleba, 2 kriške pilećih prsa
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Ručak: 1 tanjir bistre pileće supe, 150 g oslića, 100 g krompir salate, 1 paradajz začinjen kašičicom maslinovog ulja
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Večera: supa od povrća, 1 kriška crnog hleba
3. dan
• Doručak: šoljica bele kave, parče crnog hleba premazan pilećom paštetom
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Ručak: tanjir goveđe supe, 200 g špageta Bolonjeze, zelena salata
• Međuobrok: 100 g hladne dinje ili lubenice
• Večera: 150 g rižota s povrćem
4. dan
• Doručak: 1 šoljica čaja, 1 kriška crnog hleba, 1 čajna kašičica maslaca, 1 čajna kašičica meda
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Ručak: tanjir supe od spanaća, 200 g kuvane junetine s povrćem, salata po izboru
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Večera: salata od 100 g piletine na žaru, 50 g kuvanog krumpira i 50 g kuvanog kupusa začinjenog kašičicom maslinovog ulja
5. dan
• Doručak: 1 čaša nezaslađene limunade, 1 kriška crnog hleba, pileća salama, senf
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Ručak: 150 g pečene piletine, 100 g pečurki, 1 kriška crnog hleba
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Večera: Grčka salata (paradajz, krastavac, zelena paprika, feta sir, masline, so, aceto balsamico, maslinovo ulje)
6. dan
• Doručak: 1 šoljica bele kafe, 1 komad crnog hleba, 50 g šunke
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Ručak: tanjir goveđe supe, 200 g kuvane junetine s povrćem, salata po izboru
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Večera: 100 g kuvanog griza s jogurtom
7. dan
• Doručak: 1 šoljica nemasnog jogurta, 1 kriška crnog hleba, 50 g mladog sira, 1 kriška dinje
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Ručak: 200 g slatkog kupusa s govedinom, 1 kriška crnog hleba
• Međuobrok: 100 g hladne dinje
• Večera: 2 pileće ili ćureće salame, senf, zelena salata
Bonus video: