Kakva prevara: Ovo je strašno, da li znate da poznata modna kuća plaća 6.700 dinara da napravi tašnu koju prodaju za 3.000 evra

Slobodanka Ćorić Vesti 05.07.2024 11:29 0

Nedavna istraga o Diorovim dobavljačima otkriva da se neke od njegovih torbi proizvode za delić onoga za što prodaju

dior

Shutterstock

Nedavno istraživanje dobavljača Diora otkrilo je da ova luksuzna modna marka, koja je u vlasništvu LVMH (Moët Hennessy - Louis Vuitton), plaća iznenađujuće niske cene za proizvodnju torbica koje kasnije prodaje po ceni od 2.780 dolara (oko 329.000 dinara).

Osim torbica, Dior je poznat i po vrhunskom nakitu i odeći koji često dolaze sa visokim cenama. LVMH je bio predmet istrage italijanskih vlasti koje su istraživale uslove rada u njihovim fabrikama.

Jedna od fabrika koja proizvodi Dior torbe plaća dobavljaču samo 57 dolara (oko 6.700 dinara) za izradu svake torbice, prema dokumentima koje su otkrile vlasti. Kasnije, ove torbice se prodaju kupcima po ceni od gotovo tri hiljade dolara.

dior

Shutterstock

 

Slična situacija je bila i u fabrikama brenda Giorgio Armani, gde je kompanija plaćala 99 dolara (oko 11.700 dinara) za proizvodnju torbi koje su u njihovim prodavnicama koštale 1.900 dolara (oko 224.200 dinara).

Prema izveštaju Wall Street Journala, cene proizvodnje ne uključuju troškove materijala, dok se troškovi dizajna, distribucije i marketinga proizvoda pokrivaju zasebno.

Istraga je pokrenuta nakon optužbi da obe kompanije iskorišćavaju strane radnike kako bi proizvodile luksuznu robu po niskim cenama. Reuters izveštava da je LVMH nedavno bio u sudskom postupku zbog poslovanja sa kineskim kompanijama čiji su radnici spavali u fabrikama kako bi bili na raspolaganju 24 sata dnevno.

Takođe je otkriveno da su sigurnosni uređaji uklonjeni iz mašina kako bi radnici mogli brže da rade, što je omogućilo smanjenje troškova proizvodnje i niže cene za Dior, prema TheStreet.

dior

Shutterstock

 

Italijanske vlasti tvrde da Dior nije preduzeo adekvatne mere za proveru uslova rada kod kompanija sa kojima sarađuje, kao ni periodične revizije svojih dobavljača u poslednjih nekoliko godina.Iskorišćavanje radnika predstavlja veliki problem u modnoj industriji.

Komentari (0)
Loading