Predmet iz torbice može da izazove osip: Eksperti savetuju kako da sačuvamo zdravlje i lepotu našeg lica

Vesti 11.01.2024 10:43 0

Preporučuje da proverite da li su čestikice za šminkanje i pribor koji koristite za ulepšavanje u dobrom stanju...

lice

Shutterstock

Lekar Sermed Mezher upozorio je na uobičajen predmet u ženskim kozmetičkim torbicama koji može prouzrokovati ozbiljan osip na licu. Žene nisu ni svesne kakvu štetu nenamerno mogu učiniti sopstvenoj koži, zato je važno da znate sledeće.

Naveo je primer anonimne 30-godišnje pacijentkinje koja se obratila lekaru opšte prakse zbog osipa na licu, a na kraju je upućena na dermatologa. Otkriveno je da je za njen problem kriva njena četkica za šminku. 

"Kada je otišla kod specijalista dermatologije, još uvek nisu znali kako problem tačno da leče, pa su joj uzeli bris i poslali u laboratoriju. Ono što su otkrili bilo je zaista šokantno. To je bakterija koja obično pogađa samo one s vrlo oslabljenim imunitetom, a zove se Pseudomonas. Neverovatno, izvor bakterije bile su ženine nečiste četkice za šminku. Ove stvari imaju više bakterija nego WC šolja. Ovaj alat u torbi svake žene mogao bi da uništi kožu", objasnio je doktor.

Šminkanje

Shutterstock

 

Preporučuje da proverite da li su čestikice za šminkanje i pribor koji koristite za ulepšavanje u dobrom stanju kako bi vaša koža bila čista. Ispostavilo se da ih zapanjujuće mali broj ljudi održava čistima, prenosi 24sata.hr.

I nisu samo aplikatori šminke zanemareni. Treba redovno čistiti i trake za glavu i skulptore za lice. Do nečistoće na proizvodima dolazi nakon njihove stalne upotrebe, ako nisu temeljno dezinfikovani, što može dovesti do nakupljanja ulja i prljavštine na četkicama i koži te izazvati infekcije i akne.

"Kako bismo sprečili nakupljanje bakterija do potencijalno nezdravih nivoa, moramo ukloniti njihovu hranu, vodu i toplotu kako ne bi mogle da rastu. Redovno čišćenje alata za negu kože i šminku i, najvažnije, njihovo čuvanje na čistom i suvom mestu je najbolji način za to. Na taj način možete da uspostavite srećnu ravnotežu između vas i bakterija bez opasnosti od iritantnih fleka ili osipa", ističe Džo Latimer, kirobiolog sa Univerziteta u Salfordu.

Postoji nekoliko jednostavnih i prirodnih načina za čišćenje četkica za šminku

Ulje čajevca

Blogerka Šantal objavila je na svojoj stranici da ih možete dobro očistiti uljem čajevca. Sve što je potrebno je eterično ulje čajevca, još jedno esencijalno ulje po izboru, flašica s raspršivačem i voda. Ona preporučuje upotrebu pet do šest kapi ulja čajevca zbog njegovih antifungalnih svojstava i činjenice da je dezinficijens.

Ulje

Pexels

 

"Dodajte četiri do pet kapi bilo kojeg drugog eteričnog ulja, ja preporučujem lavandu, u staklenu flašicu s raspršivačem. Napunite ostatak flaše vodom i dobro protresite. Možete ga koristiti za prskanje četkica svaki dan kako biste ih održavali čistim", predložila je.

Maslinovo ulje

Jedan od najpopularnijih načina prirodnog čišćenja četkica za šminkanje je maslinovim uljem, sirćetom i blagim šamponom. Bivša manekenka i blogerka, Kranči Beti, rekla je da je prvi korak dodavanje malo ulja na krpu.

Maslinovo uljue

Shutterstock

 

"Ovaj korak nije toliko neophodan ako koristite sintetičke kistove za šminku. Sve što još treba da uradite je da utapkate čekinje u maslinovo ulje i zatim pređete četkom po peškiru nekoliko puta, dok ne osetite da je uglavnom čist. Zatim u posudicu sipajte blagi šampon, malo tople vode i smesom očistite čekinje. Nakon što ste završili s ovim korakom, umočite četke u sirće kako biste bili sigurni da ulje nestaje iz četkice dok ih još malo čistite, a zatim ih operite pod vodom", objasnila je.

Sirće i limun

Većina ima flašu sirćeta u ormariću i limun u činiji s voćem, a oni dobro funkcionišu zajedno u uklanjanju šminke koja se uhvatila za čekinje. Ovo je jedno od najprirodnijih rešenja za čišćenje koje možete stvoriti.

limun

Shutterstock

 

Najbolji način za najdelotvorniju upotrebu ovih sastojaka je mešanje dve kašike belog sirćeta u šolju vruće vode. Zavrtite četke u tečnosti i zatim ih isperite vodom nakon što uklonite sav proizvod. Ako četke jako mirišu na sirće, trljajte ih o limun kako biste naneli miris limuna.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading