U susret Crnom petku: Postavite sebi 6 pitanja kako biste izbegli fatalne greške, odgovori štede vreme i novac!

Vesti 23.11.2023 12:52 0

Kupovina je postala toliko uobičajena da je koristimo kao rešenje za neke od životnih problema...

šoping

Shutterstock

Pred crni petak, najveći šoping praznik, napravili smo za vas vodič za ekonomičnu kupovinu odeće. Samo 6 pitanja i više nikada nećete kupiti odeću koju ne kasnije ne nosite!

Da li ste sklone impulsivnoj kupovini? Ako odgovorite ne, onda ste stvarno izuzetak. Većina nas, uključujući potpisnicu ovih redova, ima prenatrpan ormar, pun raznih komada garderobe iz najrazličitijih epoha koje su obučene jednom do dvaput. Sa nekih nije skinuta ni etiketa. I dok one zauzimaju mesto u ormaru vi ste u dilemi jer – opet nemate šta da obučete.

šoping

Shutterstock

 

Kupovina je postala toliko uobičajena da je koristimo kao rešenje za neke od životnih problema. Idemo u kupovinu kada nam je dosadno, ili kada smo neraspoložene. I upravo zato smo sklone imuplsivnim kupovinama – one koje su tu samo da bi nas trenutno oraspoložile, donoseći dugoročno gledano minus na računu i osećaj griže savesti. Kako to da izbegnemo?

Vodič za ekonomičnu kupovinu odeće: 6 ključnih pitanja

Ako ste stigle dovde, onda ste sigurno nakupovale gomile odeće koju ne nosite. Kada sledeći put posegnete za nekim komadom koji je “baš lep”, “tako jeftin”… postavite sebi ovih 6 pitanja. Oni će vam otkriti da li vam nova odeća treba ili baš i ne.

1. Da li to mogu da priuštim?

Kreditne kartice i dozvoljeni minusevi, kupovina na rate… Sve ovo nas navodi da potrošimo daleko više nego što smo planirali. Odredite unapred budžet i budite iskreni prema sebi: da li je taj komad vredan odricanja koja vas čekaju?

2.Da li mi je potrebno?

Postoje komadi garderobe koji nam zaista trebaju i oni koji nam se samo dopadaju. Recimo, potrebna vam je nova bela košulja jer je ona osnova svakog autfita ili novi kaput, jer je stari dotrajao. Ta majica sa linijama od štrasa koja izgleda tako dobro na lutki – to vam se samo dopada. Pitanje je koliko ćete je često zaista nositi, piše Lepota i Zdravlje.

Zamišljena žena

Shutterstock

 

3. Da li mi se zaista jako sviđa?

Ponekad, nakon što smo obišle već petu rasprodaju, sklone smo da kupimo komad kojim nismo sasvim zadovoljne. Ako vam se komad garderobe ne sviđa baš jako, nemojte ga kupovati. Budite uverene da ćete se pokajati i da ćete izbegavati da ga nosite.

4. Da li ću to moći da nosim i sledeće godine?

Ovo je pitanje i kroja i kvaliteta. Komad odeće koji vredi kupiti je onaj koji  možete da nosite nekoliko sezona jer je  model bezvremenski, a koji je dovoljno kvalitetno šiven i od dovoljno dobrog materijala da se neće pohabati posle nekoliko nošenja.

moda

Shutterstock

 

5. Da li to mogu da nađem negde jeftinije?

Ovo je uvek dobro pitanje jer – postoji velika verovatnoća da se sličan ili čak isti komad nalazi na nekoj rasprodaji ili da u nekoj radnji ostvarujete pravo na popuste. Razmislite dobro.

6. Da li mogu da iskombinujem bar tri autfita sa onim što već imam kod kuće?

Ključno pitanje! Ako ne možete da smislite bar tri kombinacije sa novim komadom garderobe, velike su šanse da će on jednostavno biti jedna od onih stvari koje samo stoje u ormaru dok vi kukate kako nemate šta da obučete.

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Da li više nosite štikle ili ravnu obuću? 👠👟 Pišite nam u komentarima 👇🏻 #najzena #zena #fyp #fypシ #foryou #foryoupage #fypシ゚viral #stikle ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading