Znate li kako se pravilno koristi regenerator? Svi pravimo 1 veliku grešku, obratite pažnju

Vesti 04.10.2023 17:42 0

Evo kako da ojačate kosu i vratite joj sjaj...

Sjajna kosa

Shutterstock

Regenerator pri pranju kose redovno koristimo, ali nismo svesni da pravimo makar jednu grešku pri svakom pranju, što ne daje kosi željeni izgled, a vremenom može i da ugrozi kvalitet dlake i zdravlje skalpa.

Znamo da šampon otklanja masnoću i prljavštinu, ali isto tako otklanja i prirodna ulja s kose koja održavaju njenu vlagu. S druge strane, regenerator podrazumevamo u pranju kose i on služi njenom obnavljanju - i to je ispravno, ali mnogi ga pogrešno koriste.

Stručnjaci su otkrili kako da tačno (i gde) upotrebljavate regenerator kod pranja kose.

Iscedite kosu pre nanošenja regeneratora

Velika greška kod korišćenja regeneratora je njegovo nanošenje na kosu koja je još uvek previše mokra, tvrde stručnjaci. Kosa je vlakno; ceđenje viška vode pre nanošenja regeneratora omogućuje regeneratoru da prodre u kosu, umesto da se 'otkotrlja' s kose koja je zasićena vodom. Jednostavnije rečeno, slično je kao i sa sunđerom (ili beauty blenderom): neće pravilno upiti ništa ako je još uvek mokra.

Regenerator nanesite na sredinu i krajeve

Nakon ceđenja kose nikako ne stavljajte regenerator na koren, nego se fokusirajte na sredinu i krajeve. Nanošenje na koren je bespotrebno, jer je to 'novija kosa' koja ne zahteva regeneraciju, osim ako nije u pitanju prirodno kovrdžava kosa, a može učiniti i kosu ravnom, naročito ako je kosa tanka.

Pranje kose

Shutterstock

 

 

Slavni frizer Marc Mena slaže se s tim i tvrdi da regenerator nije dobar za direktan kontakt s kožom. "Masti ti kosu i teme, a recimo da koristiš regenerator koji ima silikon u sebi, počeće da ti kaplje u kožu, začepiće pore i može da uzrokuje bubuljice na leđima i koži", kaže i dodaje: "A nakon nekog vremena, korišćenje previše regeneratora u temenu povećava nakupljanje proizvoda, zatvara folikule i može uzrokovati gubitak kose".

Ovo je naročito važno pravilo kojeg se treba pridržavati ako je kosa prirodno tanka. Dakle, ako želite volumen, izbegavajte koren kose pod svaku cenu.

Isperite regenerator do kraja

Još jedna česta greška je nedovoljno temeljno ispiranje regeneratora na kraju pranja. Obavezno dobro isperite kosu, inače će kosa kad se osuši postati masna i ravna. Dobar način da proceniš da li je proizvod nestao iz tvoje kose jeste kada klizava tekstura pod prstima i osećaj regeneratora potpuno nestanu.

Regenerator nije uvek dovoljan

Ponekad proizvod koji koristite nije dovoljan da bi kosa bila dovoljno hidrirana. Stručnjaci smatraju da se regeneratori koji se ne ispiraju preretko koriste. Tradicionalni regeneratori i maske za kosu odlični su i dodaju vlažnost i zaštitu kosi, međutim, veliki deo se još uvek ispira pod tušem. Regenerator koji se ne ispira dolazi u obliku spreja, losiona, seruma ili kreme kako bi odgovarao potrebama različitih tekstura.

Kosa

Shutterstock

 

 

Dobro pravilo za pronalaženje najboljeg proizvoda? Uopšteno, sprejevi su dobri za tanju kosu, kreme i losioni su dobri za srednje grube teksture, a serume je možda potrebno testirati. Poigrajte se s proizvodima da vidite šta odgovara teksturi vaše kose. Sredstva koja se ne ispiraju mogu zaštititi kosu od topline i štetnih materija iz okoline, dodaju preko potrebnu vlagu koja sprečava kovrdžanje te mogu zatvoriti spoljašnji sloj kako bi kosa izgledala sjajnije, bila jača i sprečila manje molekula boje da nestanu.

Koristite proizvode visokog kvaliteta

Konačno, bitan je i kvalitet regeneratora. Koristite šampone i regeneratore koje preporučuju stručnjaci. Šteta je da trošite novac na dobijanje lepih tonova i nanošenje boja, a da ne trošite novac na očuvanje kose s proizvodima koji su za to dizajnirani.

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Idealna je, ne samo za svaki dan, nego i za neke svečanije prilike 🤩 #najzena #frizura #pundja #fypシ #foryou ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading