Postoje određena pravila za pedikir kod kuće: Evo koje su greške koje najčešće pravimo

Olja Jelić Vesti 03.09.2023 08:20 0

Postoje određena pravila kojih se morate pridržavati prilikom nanošenja laka na nokte na nogama. Koji su to pogrešni koraci koje treba izbegavati

Pedikir kod kuće

Shutterstock

Ukoliko vas mrzi da idete kod pedikira, možete uraditi pedikir u kućnim uslovima. Ako vodimo računa o manikiru, ne možemo uvek da kažemo isto za nanošenje laka na nokte na stopalima: boja koja se nanosi na brzinu, boja koja ostaje na noktima celo leto.

Pedikir kod kuće

Shutterstock

 

Pazite, neke navike nisu dobre, čak i ako ih praktikujete samo leti. Ovo su greške koje najčešće pravimo: 

Ne koristite bazu prilikom nanošenja boje

Činjenica je da se lak tako dobro drži na stopalima da ne vidimo uvek smisao nanošenja baze. Problem? „Baza se ne koristi samo za optimizaciju držanja laka“, podseća Sofi Karon. „Baza, pre svega, ima za cilj da zaštiti nokat. Sprečava da pigmenti prođu u podslojeve nokta i daju mu žućkastu nijansu, čak i nakon što je lak uklonjen.“

Prekratko sečete nokte

Za „čistu“ završnu obradu, skloni smo da nokte isečemo vrlo kratko i damo im zaobljen oblik. Ovo je problematično, jer podstiče urastanje noktiju. Prekratko odsečen nokat može urasti u kožu, što je vrlo bolno, i stvoriti podlogu za upalu. „Uvek preferirajte poluzaobljen rez sa ravnim ivicama i ostavite vidljivim najmanje 1 milimetar belog nokta“, preporučuje Sofi.

Predugo zadržavanje laka

Sofi Karon je kategorična: „Čak i ako lak nije oštećen, važno je da ga uvek skinete posle najviše tri nedelje kako bi nokat ostao zdrav“. Nokat treba da „diše“ i ne može to učiniti kada je premazan lakom. Zbog toga se preporučuje da pravite pauze između nanošenja laka, bilo na stopalima ili na rukama. Uklonite stari lak blagim rastvaračem, najbolje bez acetona i iskoristite ovih nekoliko dana kada su nokti goli da nanesete specifičan hranljivi tretman za nokte i zanoktice, koji ćete umasirati na vrhove prstiju.

Pedikir kod kuće

Shutterstock

 

Sečenje zanoktica

U želji da imate uredan lak za nokte, možda ćete biti u iskušenju da isečete zanoktice, čak i ako to znači da ćete malo krvariti. „Ne samo da je bolno, već može biti i opasno, jer može izazvati infekcije“, podvlači Sophie Caron. Stručnjak preporučuje redovno vlaženje zanoktica, što će im omogućiti da se lako potisnu nazad, a da se ne povređuju.

Ne nanesite lak na nezdrav nokat!

Među malim ranama na stopalima, česte su gljivične infekcije noktiju, najčešće  povezane sa znojenjem. Na gljivičnu infekciju ukazuje požuteo nokat koji se lomi i ljušti. A može čak i ceo otpasti.

Kada dođe lepo vreme, nanosimo lak u boji da zakamufliramo problem. „To je još gore“, kaže ona, koja nas podseća da što brže lečimo problem, brže ćemo oporaviti zdrav nokat. Ne treba gubiti vreme već preduzeti sve što je moguće da se gljivična infekcija suzbije u korenu.

 

Komentari (0)
Loading