Lubenica pomaže u nezi kože: Hidrira, smanjuje upale i čini je mekom kako tvrde dermatolozi

Olja Jelić Vesti 25.08.2023 16:30 0

Kao sastojak za njegu kože, lubenica ima nekoliko potencijalnih prednosti: hidrira, može smanjiti upalu i bogata je antioksidansima koji obećavaju za zdravlje kože.

Nega

Shutterstock

Hidratantna, slatka i prožeta nostalgijom, lubenica je letnja zvezda u svijetu voća. Međutim, njena privlačnost tu ne završava. Lubenica se ističe u industriji ljepote, a posebno u nezi kože. Mnoge topikalne formule koriste slatko voće zbog njezinih hidratantnih i umirujućih svojstava, a predviđamo da ćemo u nadolazećim godinama vidjeti sve više proizvoda s lubenicom. 

Lubenica ili Citrullus lanatus veliko je slatko voće koje se uglavnom sastoji od vode. Tačnije, sadrži gotovo 92% vode i 7,55% ugljikohidrata. To je ono što ovo popularno voće čini iznimno hidratantnim i osvežavajućim za jelo. Jedenje lubenice takođe nudi mnoge zdravstvene dobrobiti jer je bogata likopenom, vitaminom A, vitaminom C i antioksidansima. Kao sastojak za negu kože, lubenica ima nekoliko potencijalnih prednosti: hidrira, može smanjiti upalu i bogata je antioksidansima koji obećavaju za zdravlje kože.

Bogata hranjivim stvarima i antioksidansima

Lubenica sadrži mnoge važne hranjive tvari koje su korisne za kožu. Lubenica sadrži vitamine A i C, koji mogu pomoći da koža ne bude suva ili oštećena. Lubenica takođe sadrži još jedan snažan antioksidans koji štiti kožu, a zove se likopen. Ovi antioksidansi pomažu da se neutrališu slobodni radikali stvoreni UV zračenjem i zagađivačima okoline. Štiteći kožu od oksidativnog stresa, lubenica može spriječiti prerano starenje, održati elastičnost kože i potaknuti mladalački izgled.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kendall (@kendalljenner)

 

Hidratacija

Lubenica je tako osvežavajuća za vrele letnje dane zbog visokog sadržaja vode. Iz istog razloga proizvodi za njegu kože od lubenice mogu hidrirati i pomoći u borbi protiv suve kože. Kada se primjenjuje lokalno, može pomoći obnoviti vlažnost kože, poboljšavajući hidrataciju i smanjujući suvoću i hrapavost. Osim toga, ulje semenki lubenice sadrži linolnu kiselinu i arahidinsku kiselinu, masne kiseline koje pomažu u održavanju stanične membrane. One mogu pomoći umiriti kožu i poboljšati njenu elastičnost.

Smanjuje upalu i akne

Proizvodi za negu kože od lubenice bogati su aminokiselinama, što ih čini izvrsnim izborom za kožu sklonu aknama ili upaljenu kožu. Nekim ljudima pomažu u ujednačavanju teksture kože, posvetljuju kožu i čak joj dodaju lep sjaj. Kada se koristi u nezi kože, lubenica može pomoći u ublažavanju crvenila kože, iritacije i osetljivosti, što je čini korisnom za osobe s osetljivom ili reaktivnom kožom. Ako živite u hladnoj, suvoj klimi, postoji još jedna prednost, jer citrulin takođe može pomoći u zaštiti kože u tim uslovima.

 

 

Postoji mnogo načina na koje možete uključiti lubenicu u svoju rutinu nege kože. Najbolje je koristiti  proizvode koji sadrže lubenicu kao sastojak umesto da pokušavate napraviti sopstvene proizvode. To pomaže osigurati da je proizvod učinkovit, dugotrajan i siguran za vašu kožu, kako piše Byrdie.

Komentari (0)
Loading