Kako da sačuvate lepotu i zdravlje kože tokom leta: Šest saveta za jednostavnu bjuti rutinu

Olja Jelić Vesti 04.07.2023 15:40 0

Toplije vreme i više vremena na otvorenom donose promene u svakodnevnoj brizi za kožu. Postoji nekoliko ključnih koraka kako da se pravilno negujete

Nega

Shutterstock

Mnogi od nas uživaju u toplini sunca na koži, ali ulaskom u leto dobro je prilagoditi rutinu nege. Visoke temperature, ali i klime na kojima često boravimo, utiču na stanje naše kože i to se vidi i oseti.

1. Lagane formule

Kao što nam je lakša odeća, tako je nežnija i nega kože lica i tela. Bitno je imati sastojke koji ne opterećuju previše kožu, te su namenjeni hidrataciji.

Serum

Pexels

 

Uz lakše kreme, bitni su i blaži slojevi šminke, najpre puder za koji je bolje da sadrži više vode. 

2. Krema za sunce od jutra

Jutarnja letnja nega nije potpuna bez dobre kreme za sunce, odnosno dnevne formule sa zaštitnim faktorom.

Krema

Shutterstock

 

Idealno je imati faktor od 15 do 30, no ako je koža sklona mrljama i hiperpigmentaciji, tu su posebne dnevne kreme s visokim faktorom koji će sprečiti pojavu mrlja.

Također, dobro je podsetiti se da UV zračenje uzrokuje preranu pojavu bora, zbog čega koža deluje staro i osušeno.

3. Dobri čistači

Trebaju nam čistači koji skidaju i znoj jer on je ovih dana česta pojava na koži lica. Tu su i razni ostaci krema za sunčanje i slično te je idealno uveče dobro očistiti kožu, kako bi ona ostala zdrava i lepa.

Pri skidanju šminke dobro je lagano masirati lice, time se jača cirkulacija, koja dobro deluje na mladolik izgled kože lica.

4. Lagani piling par puta tjedno

Također i piling je deo čišćenja, stoga kožu treba osvježiti na konkretan način. Ovaj ritual na licu i telu možemo raditi više puta nedeljno jer ćemo podstaknuti kožu da se bolje i brže obnovi.

Kako da sačuvate lepotu i zdravlje kože tokom leta: Šest saveta za jednostavnu bjuti rutinu

Shutterstock

 

Bez obzira je li piling mehanički ili hemijski, bolje je koristiti ga uveče, kako bi koža do jutra bila nahranjena kremama. Nije preporučljivo nakon pilinga na sunce, zbog uticaja UV zraka na 'novu' kožu.

5. Lepa koža je hidrirana koža

Posebno leti, važno je piti dosta tečnosti jer tokom dana gubimo više vlage iz tela. Dehidratacija se odmah oseti kad smo žedni - znači da i koži lica i tela treba više vode.

No, tu su i kreme i serumi s hijaluronskom kiselinom koja veže molekule vode na sebe te kožu čini mekom i podatnom.

6. Hvatajte hlad

Iako smo se namazali kremom sa SPF-om i pobrinuli da je na glavi šešir, ipak je hlad sigurniji. I koži odgovara da se malo odmori od borbe s UV zračenjem.

Komentari (0)
Loading