OPASNI po vaše zdravlje: Ove proizvode ODMAH IZBACITE iz nesesera!

Najžena Vesti 08.12.2021 20:15 0

Iako ih redovno koristite nikako nisu dobri

OPASNI po vaše zdravlje: Ove  proizvode ODMAH IZBACITE iz nesesera!

Pexels

Iako će se trgovci zakleti kako su ti proizvodi potpuno bezbedni, ujedno najbolji i neophodni, istina je sasvim drugačija. I skoro svaka žena ima ih u svojoj kozmetičkoj torbici i kupatilu i redovno ih koristi.

Ali dobro obratite pažnju na sledeća tri.

Tamponi sa "glatkom" površinom

Često žene koriste takve tampone jer se lakše otklanjaju. Međutim, takozvana svilena površina nema nikakve veze sa svilom – nego je to veštačka tkanina. A ta veštačka tkanina, koja tampon čini „turboupijajućim“, sve se češće povezuje sa sindromom toksičnog šoka – trovanjem krvi koje nastaje tako da bakterije pronađu put preko vaginalne sluzokože u krvotok.

"Primena tampona mora biti promišlena i uvijek treba imati na umu da ne smu ostati u vagini duže od 6 sati. Idealno bi bilo kada bi se tampon menjao svaka četiri sata, zato se ženama uvek savjetuju da tokom spavanja koriste higijenske uloške. Ostanak tampona duže od 6 sati može uzrokovati ne samo razvoj upalnog procesa unutar materice veći i mogućnost nastajanja septičkog stanja (septični šok je stanje u kojem usled sepse krvni pritisak pada na vrlo nisku vrednost te ugrožava i sam život), najčešće uzrokovanog bakterijskim G pozitivnim uzročnicima, objasnila je prim.dr.sc. Ulla Marton, dr.med. spec. ginekologije.
 

tamponi

unsplash.com

 

 

Profesor dr Staniša Stojiljković, šef Katedre za ekološko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, kaže, za "Novosti", da se kozmetikom i održavanjem higijene mogu prevenirati mnoge bolesti, ali je problem u preteranom korišćenju i nepotpunoj zakonskoj regulativi, koja postoji samo kroz osnovne smernice.

- Veliki broj različitih hemikalija unosimo kroz kreme, dezodoranse, pastu za zube, parfeme i šminku - kaže prof. Stojiljković.

- Poznato je da konzervansi, emulgatori, parfemi, eterska ulja i teški metali u kozmetici najčešće izazivaju probleme. Veoma je složeno pričati o negativnim efektima po organizam, jer kod svake osobe može da se ispolji drugačija reakcija.

Zbog dokazane štetnosti parabena, koji su uobičajeni sastojak šampona, krema za brijanje, hidratantnih krema i šminke, mnogi proizvođači kozmetike prešli su na formule bez ovog sastojka.

Mirisni ulošci

Kad se pomešaju znoj, krv i veštački materijal, mogu nastati neprijatni mirisi – to je onaj „menstrualni miris“ koji bismo rado izbegli. Zbog toga većina proizvođača nudi uloške sa „svežim mirisom“.

Različita istraživanja pokazala su da hemijski stvoreni mirisi mogu uzrokovati alergijske reakcije. Preporučuje se češće menjanje uložaka kako bi se izbegli neprijatni mirisi – što je mnogo bolje od mirisnih uložaka.

Komentari (0)
Loading