Prvi put u istoriji na naslovnoj "Voga" žena od 106 godina: Mnogi su je već proglasili za najbolju svih vremena

Vesti 03.04.2023 14:54 0

Naslovnica novog izdanja filipinskog "Voga" postala je veliki hit na društvenim mrežama, a neki su je čak proglasili i najboljom naslovnicom svih vremena.

Prvi put u istoriji na naslovnoj "Voga" žena od 106 godina: Mnogi su je već proglasili za najbolju svih vremena

Shutterstock

Filipinsko izdanje poznatog časopisa "Vog" za naslovnicu u aprilu izabralo je 106- godišnju Apo Vang-Od, poznatiju kao Marija Ogej, iz domorodačkog plemena Kalinga. 

Inače, Marija Ogej je proslavljena umetnica poznata po svojoj tradicionalnoj tehnici tetoviranja tapkanja rukom, koja vuče korene hiljadama godina unazad. 

„Marija Ogej simbolizuje snagu i lepotu filipinskog duha. Ona je poslednja "tattoo" umetnica svoje generacije i tetovirala je simbole plemena Kalinga na hiljadama ljudi koji su hodočastili u Buskalan“, rekli su iz filipinskog izdanja "Vog" časopisa. 

 

 

Ova 106-godišnja umetnica ujedno je i najstarija žena koja se pojavila na naslovnici slavnog časopisa. Poreklom je iz pokrajine Kalinga, iz plemena Butbut. Mediji navode da je ona sa 15 godina počela da se bavi tetoviranjem, čime je prekšila tradiciju, s obzirom na to da je ovaj tip tetoviranja bio do tada rezervisan samo za muškarce iz plemena.

„Kada mi dođu posetioci iz dalekih zemalja, ja ću im uvek rado istetovirati obeležja Buskalana i Kalinge. Radiću to dok god sam živa“, rekla je Apo Vang-Od za "Vog."

 

 

"Vog" časopis pohvalio je Vang-Od zbog održavanje tradicije, koja je bila u izumiranju duži niz godina. Navode i da ova umetnica više ne radi komplikovane tetovaže, već ima obučenu osobu koja uradi ceo posao, a ona se na kraju pored tetovaže potpiše sa tri tačkice. 

Reakcije na naslovnicu i dalje se nižu. Ljude su pre svega fascinirale fotografije kao i to što je "Vog" odlučio da baš ovu 106-godišnjakinju stavi na naslovnicu.

Na Instagramu filipinskog "Voga" sliku naslovnice lajkovalo je 210.000 ljudi, a u komentarima su se nizale samo pohvale. Objava je skupila više od 3.000 komentara. 

 

 

Priča sa ove, sada već planetarne naslovnice "Voga" počinje ovako:

„Zabačeno selo Buskalan, dom čuvenog poslednjeg mambabatoka (vrsta tradicionalnog tetoviranja i "tattoo" majstora) njene generacije, nikada nije bilo ovako dostupno. Naravno, još uvek morate da izdržite dvanaestočasovnu vožnju od Manile sa gradskim zastojem do krivudavih planinskih puteva Kordiljera, vožnjom oko klizišta i sa nadolazećim kamionima u opasnim i maglovitim uslovima. Ali zemljana staza od skretanja u opštini Tinglajan, Kalinga – jasno obeležena znakom koji govori „Dobrodošli“! Vang-Od Buskalan "Tattoo Village" – sada je popločano, smanjujući vreme pešačenja za više od sat vremena. Ono što je ostalo je naporan uspon kroz pirinčane kaskade koji se može savladati za 40 minuta. 

Savremene pogodnosti još uvek nisu u potpunosti transformisale Buskalan. Još uvek nema signala, a samo mali broj stanovnika ima internet. Ali čelik je odavno zamenio tradicionalne krovove na kućama, a drvene kolibe su ustupile mesto betonskim konstrukcijama.

Žena koja je bila u blizini svih ovih promena je takođe u velikoj meri odgovorna za njih. Vang-Od, živahna stogodišnjakinja rukom je tapkala tetovaže na koži još kao tinejdžerka. Tek u poslednjih 15-ak godina njena klijentela  i njena slava eksplodirala je izvan regiona Kordiljera, sa hiljadama posetilaca koji su dolazili iz celog sveta, svi u želji da se tetoviraju uz izuzetnu bol od čađi umrljanog trna“, navodi se u prvih nekoliko pasusa priče sa naslovnice. 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading