Napravite same PRIRODNI PARFEM bez štetnih sastojaka: Ovo su DVA recepta za mirise koji će vas pratiti CEO dan

M. G. Vesti 10.05.2022 14:34 0

Da li ste se ikada zapitali kako da napravite parfem od potpuno prirodnih sastojaka? Postoji rešenje koje zahteva kreativnost, ali i praćenje određenih pravila.

Parfem

Pexels

Možete napraviti prirodan parfem bez sintetičkih i štetnih sastojaka uz pomoć eteričnih ulja. Prirodne arome ulja povoljno utiču na zdravlje, a imaju prijatan i očaravajući miris. Kombinovanje aroma može biti komplikovanije, ali ništa nemoguće. Rezultat je parfem koji će istaći vašu prirodnu lepotu.

Ovo su koraci koje morate da ispratite, a u nastavku vam donosimo i dva recepta.

Prvo i osnovno pravilo je slaganje pojedinačnih nota parfema, gornje, srednje i donje (bazne) note. Postavljaju se piramidalnim redosledom (gornja, srednja i donja nota), od laganih do teških.

Gornja nota je ona koju prvu osetimo, ali se najkraće zadržava na koži. Najčešće su u pitanju citrusne arome, kao i arome različitog bilja. Zatim, tu su srednje note koje su dominantnije od gornjih i mogu trajati i po nekoliko sati. Stapaju se postepeno sa baznim notama parfema. Čine ih uglavnom mirisi cveća, voća i začina. Donju, baznu notu čine jaki mirisi. To mogu biti arome drveća, vanile, mošusa i ambera. Satima ostaju na koži jer najsporije isparavaju.

Parfem

Pexels

 

Drugi korak se odnosi na izbor eteričnih ulja. Ovde imate priliku da izaberete koji god miris da želite, nešto što odgovara samo vama. Pre nego što krenete u proces, odaberite 3-5 eteričnih ulja uzimajući u obzir pravila o slaganju mirisnih nota.

Treći korak podrazumeva pravljenje mirisnog koncentrata:

1. Na odvojene trake za testiranje parfema stavite nekoliko kapi ulja koja ste odabrali. Dobro pomirišite svaku traku.

2. Primetićete na koji način se arome međusobno slažu. Lako ćete uvideti koji miris dominira. Eksperimentišite i kombinujte ulja dok ne dobijete odgovarajući odnos ulja i aromu koju želite.

3. Zatvorite oči, udahnite dobijeni miris i opustite se. Zatim se zapitajte: Koje boje vidite? Kakva sećanja se taj miris budi? Kakve fizičke senzacije osećate? Ukoliko vam se dopada aroma koju ste dobili kombinacijom ulja, pomešajte ostatak u istoj razmeri kao u drugom koraku, i napokon ćete dobiti koncentrat svog prirodnog parfema.

Napravite same PRIRODNI PARFEM bez štetnih sastojaka: Ovo su DVA recepta za mirise koji će vas pratiti CEO dan

Pexels

 

Četvrti korak - U dobijeni koncentrat od eteričnih ulja, ubacite dve kašičice alkohola (etanol). Zatim, prespite dobijenu mešavinu u staklenu flašicu od po vašem izboru i promućkajte. Nakon toga, dodajte 60 ml destilovane vode, pa sve dobro protresite. Testirajte mešavinu prskanjem u vazduh prema gore, pa prođite kroz miris. Ukoliko želite jaču aromu, dodajte još 5 kapi koncentrata.

Nežni parfem

Ubacite 115 g ružinih latica i po 25 g cvetova ljubičice, jasmina i lavande u sirće od belog vina pomešano sa 185 ml ružine vodice. Hermetički zatvorite bocu i ostavite je da odstoji na nekom toplom mestu dve do tri nedelje. Nakon toga jednostavno prespite vaš novi parfem u manje bočice.

Šapat kiše

Sastojci:

  • 3 velike kašike etilnog alkohola ili votke
  • 10 kapljica parfimiranog ulja ili mirisnog eteričnog ulja od bergamonta
  • 2 čaše destilisane vode
  • 5 kapljica parfimisanog ulja ili mirisnog eteričnog ulja od sandalovine
  • 10 kapi eteričnog ulja od crne ribizle

Priprema:

Pomešajte dobro sve sastojke u hermetički zatvorenoj bočici. Ostavite da odstoji 12 do 15 sati. Odložite parfem na hladno i suvo mesto. Promućkajte svaki puta pre upotrebe.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading