Ruska dijeta PO BOJAMA daje NAJBOLJE rezultate: Ove namirnice vas ČUVAJU od teških bolesti!

Lana Vidović Vesti 12.03.2023 17:30 0

Ishrana po bojama, koju praktikuju Rusi od davnina, odlična je za zdravlje

Ruska dijeta PO BOJAMA daje NAJBOLJE rezultate: Ove namirnice vas ČUVAJU od teških bolesti!

Pexels

 

Da biste sačuvali zdravlje neophodno je da se pridržavate tri osnovna pravila – da budete fizički aktivni, pijete dosta tečnosti i budete umereni u hrani. Ovo poslednje, zdrava i izbalansirana ishrana, posebno je važna za one koji imaju problema sa viškom kilograma.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Danas postoji veliki broj dijetalnih režima koji, neki sa manjim a neki s većim uspehom, pomažu da smršate, a kako da znate koji je najbolji za vas?

Po rečima nutricionista, najvažnije je da birate jelovnik koji će vašem telu prvenstveno obezbediti neophodne hranljive materije, a neće ga opteretiti masnoćama i šećerima. Zato bi idealan jelovnik trebalo da se bazira na raznovrsnom voću i povrću, a stručnjaci savetuju takozvanu duginu dijetu, odnosno režim koji se zasniva na odabiru namirnica po bojama.

A evo i koje se to namirnice najviše preporučuju…

  • Narandžasta (šargarepa, mango, kajsije, dinja, bundeva) - sve povrće narandžaste boje sadrži izuzetno korisnu supstancu - karoten, koji štiti od razvoja maligniteta, čini kosu i nokte jakim i sjajnim, i jača imuni sistem.
  • Žuta (ananas, pomorandže, mandarine, breskve, papaja) - većina žutog i slatkog voća sadrži dosta beta-kriptotanksina, antioksidansa koji poboljšava regeneraciju ćelija i bori se protiv upala.
  • Žutozelena i zelena (kukuruz, avokado, spanać) - ove namirnice sadrže mnoge korisne karotenoide, lutein i zeaksantin, koji poboljšavaju vid i sprečavaju razvoj katarakte.
  • Svetlozelena (luk, celer, grašak, kupus) - ovo povrće i začinsko bilje su neizostavni izvor kvercetina i kempferola. To su flavonoidi sa izraženim antioksidativnim svojstvima koji štite ćelije od oštećenja i pomažu im da se oporave od teških bolesti.
  • Crvena i ljubičasta (cvekla, patlidžan, grožđe, suve šljive, brusnice, borovnice, kupine, jagode) - svima se preporučuje da ih jedu za prevenciju bolesti kardiovaskularnog sistema. Činjenica je da u povrću i voću jarkih boja ima puno antocijana - antioksidanata koji sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka.

 

 

 

 

 

Komentari (0)