Gubitak kolagena s godinama postepeno utiče na našu kožu, a ključni faktor u ovom procesu je, naravno, starosna dob. Naime, već od 25. godine dolazi do neravnoteže u proizvodnji i razgradnji kolagena, zbog čega svake godine gubimo oko 1% ukupnog kolagena.
Kada govorimo o ,,anti-aging" tretmanima i očuvanju mladalačkog izgleda, kolagen je svakako od presudne važnosti. Ovaj strukturni protein odgovoran je za čvrstinu i zategnutost kože, a njegov gubitak izaziva pojavu finih linija, bora i opuštenosti.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Zbog toga stručnjaci iz oblasti dermatologije i zdravlja kože posebno fokusiraju svoju pažnju na tehnike koje mogu da stimulišu proizvodnju ovog dragocenog proteina.
Kako bi koža ostala zdrava i blistava i u zrelim godinama, postoje specifične namirnice koje mogu doprineti stimulaciji proizvodnje kolagena - u nastavku vam otkrivamo pet takvih!
1. Crni luk
Da, crni luk zapravo može učiniti vašu kožu zategnutijom. Zašto? Jer sadrži sumpor i vitamin C, koji zajedno deluju kao glavni tim za proizvodnju kolagena.

Shutterstock
Kako ga koristiti? Jedite ga sirovog, u supama ili napravite domaću masku od luka i meda jednom nedeljno.
2. Brokoli
Pun je vitamina C, gvožđa i cinka, koji ubrzavaju stvaranje kolagena i štite kožu od oksidativnog stresa (čitajte: od preuranjenih bora izazvanih plavom svetlošću, stresom i životom generalno).

Shutterstock/Viktoria UA
Najbolje ga je jesti na pari – kako biste sačuvali sve njegove supermoći. A ako ga prelijete maslinovim uljem i limunom, možda ćete se čak zaljubiti u njegov ukus.
3. Bundeva
Bundeva je puna vitamina A, C i cinka, koji pomažu u regeneraciji kože i jačanju mreže kolagena.

Shutterstock
Bonus poeni: Semenke bundeve su takođe bogate cinkom, koji podržava enzime odgovorne za sintezu kolagena.
4. Riba (posebno losos)
Riba, posebno losos, sadrži omega-3 masne kiseline, koje ne samo da smanjuju upalu, već poboljšavaju elastičnost kože i podržavaju produkciju kolagena. Pored toga, sadrži aminokiseline iz kojih telo pravi kolagen.

Shutterstock
Ako ste vegan – ne brinite, čia semenke i laneno ulje su dobre biljne alternative.
5. Citrusi
Narandže, limun, grejpfrut i limeta su tu kada god želimo prirodnu dozu vitamina C – ključneg nutrijenta za sintezu kolagena.

Shutterstock
Bez njega, telo ne može da sintetizuje ovaj važan protein, navodi Elle.
Bonus video: