Stanovnici Zemlje izlazećeg sunca žive daleko, drugačije, dugo i uglavnom nemaju viška kilograma. Ako ste i vi u potrazi za dijetom koja vam neće dosaditi, umoriti, razboleti vas, ova japanska dijeta je za vas, ali i za sve koji žele da smršaju.
Dijeta je zapravo sistem ishrane iz konfučijanske prakse i temelji se na obraćanju pažnje na to kako hrana deluje na poboljšanje stanja vašeg tela. Dijeta se zove "Hara haći bu", što na japanskom znači "80 % pun želudac", popularna je u plavoj zoni Okinave – gde ljudi najduže žive, a njeni principi su neverovatno logični i oslanjaju se na vreme, formulu i brojanje, navodi Healthline.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
Takozvana formula zdrave ishrane glasi:
Unosite onoliko kalorija koliko ih nameravate potrošiti. Neiskorišćene kalorije pretvaraju se u masne naslage u telu. Ljudi i životinje su dizajnirani tako da za daljnje delovanje ostaje zaliha energije koja nastaje hemijskim reakcijama s mastima.
Japanci savesno broje svaku kaloriju i nikad ne unose više od 2000 kalorija dnevno. Brojanje kalorija nije lako, ali postaje sve lakše s vremenom, jednom kad uđete u sistem, automatski i nesvesno. Samo se treba navići.

Shutterstock
Stanovnici Japana nikada ne jedu u pokretu.
Uvek jedite umereno. Jedu polako, koncentrisano, uživajući u hrani i ukusu. Spoljašnji nadražaji - TV, računar, knjige, razgovori i rasprave s drugim ljudima - tome ne pridonose. Jedu iz malih tanjira.
A kako odrediti ili razumeti u kom trenutku prestati jesti? Postoji pravilo "15 minuta" – nemojte se plašiti da ustanete, a da niste završili s obrokom.
Slušajte svoje telo, ne ignorišite osećaje, oslonite se na intuiciju. Upravo to rade Japanci, zbog čega u ovom narodu ima vrlo malo ljudi s viškom kilograma, a dobro su poznati dugovečni ljudi sa ostrva Okinava.
Nacionalnu japansku kuhinju karakteriše korištćenje minimalno obrađenih sastojaka hrane. Morski plodovi dominiraju japanskom ishranom.

Shutterstock
Japanci najčešće jedu tofu, slatki krompir, spanać, grašak, gorku dinju, ribu. Svi ovi sastojci uključeni su u hara haći bu dijetu. Morske alge - neizostavni su deo gotovo svih japanskih dijeta. Sadrže mnogo gvožđa, joda, magnezijuma, kalcijuma i drugih minerala, a izvor su dijetalnih vlakana.
Pokušajte da mešate manje različitih sastojaka u jednom jelu. Tako će vaš mozak lakše odrediti meru, pa ćete biti zadovoljni s malom količinom hrane.
Pronađite ravnotežu između svojih strasti - definišite svoju misiju, poziv i profesiju u životu - hara haći bu dijeta doneće vam radost i u potpunosti ćete zadovoljiti svoje dnevne potrebe.
Video: