Odnosi brojne živote, ako se na vreme ne prepozna: Simptomi su ključni, pogađa i najstarije i decu

Nedeljko Tišanović Vesti 16.09.2024 21:55 0

Profesor dao važne informacije...

Shutterstock/Halfpoint

Shutterstock/Halfpoint

Profesor Radmilo Janković gostovao je na Radio-televiziji Srbije i govorio na temu sepse, koja godišnje ugrozi oko 50 miliona života ljudi. Ona je najčešći uzrok smrti u jedinicama intenzivne nege.

Gotovo 11 miliona ljudi svake godine umre od sepse. Posebno visoka incidenca umiranja je u zemljama u razvoju. Pogađa najslabije, najčešće one bolesne, najstarije, decu, novorođenčad, i dalje predstavlja veliki zdravstveni problem priča profesor Radmilo Janković, predsednik Udruženja anesteziologa Srbije i direktor Klinike za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra u Nišu.

Sepsu prouzrokuju bakterije koje su rezistentne na brojne antibiotike. 

Najčešće u 20 odsto slučajeva nismo uspešni. Tako da je sepsa, bez obzira i na napredak tehnologije i u diagnostici i u, da kažem, metodologiji otkrivanja, i dalje, jako visoka sa mortalitetom od 20 do čak 50 odsto u zemljama u razvoju  istakao je dr Janković.

Najbitnije ju je propoznati na vreme.

Mogućnost uspešnog preživljavanja se smanjuje za pet do sedam procenata ukoliko zakasnite sa terapijom svakog narednog sata. Zbog toga je kod prvih simptoma dezorijentisanosti, kada vidite da osoba baš ne može da poveže nekoliko sentenci, kada čudno priča, što je posledica pada krvnog pritiska i loše perfuzije mozga, ukoliko ima jako visoku telesnu temperaturu ili neuobičajeno nisku temperaturu, ukoliko ima kratak dah ili ima frekventno disanje, izostenak mokrenja, to su već sigurni znaci da je sepsa progredirala i da predstavlja sistemski problem gde imate hipoperfuziju organa i gde nastupa nešto što je septički šok i onda je lečenje već mnogo, mnogo, mnogo teže objasnio je profesor Janković.

Sepsa se često javlja kao komplikacija dugotrajnog boravka u bolnicama, gde su uzročnici sepse najčešće multirezistentni sojevi bakterija. Ove bakterije su uobičajeni stanovnici jedinica intenzivne nege u bolnicama, ne samo u Srbiji, već i širom sveta.

Po pravilu su to sada već gram negativne enterobakterije koje su jako rezistentne čak i na one najmodernije antibiotike kao što je karbaparem. S druge strane, neracionalne primene, naročito antibiotika širokog spektra. Mnogo je manji izbor antibiotika, ali svakako, ukoliko se diagnoza sepse nepobitno utvrdi unutar prvog sata — istakao je dr Janković.

 

Bonus video: 

 

 

Komentari (0)
Loading