Potrošila je 500 evra za samo 20 minuta: Rasipala se parama, a onda je stigla neočekivana dijagnoza

Tatjana Badarević Vesti 10.09.2024 20:50 0

Amber tvrdi da joj se stanje pogoršalo za vreme pandemije te da je opet počela da pije antidepresive 2020. godine.

Amber

Printscreen/Instagram

 

Amber Egleden, trenerka skejtbordinga i fotografkinja, opisala je za Metro kako je prošla kroz pakao impulsivnog trošenja sve dok joj lekari nisu postavili dijagnozu bipolarnog poremećaja.

Njoj je dostavljač 2020. godine u jednom danu doneo 30 paketa koje je naručila i to za nju nije bilo ništa neuobičajeno.

"U tom trenutku nisam znala da su moji iznenadni napadi impulsivnog trošenja posledica mog bipolarnog poremećaja. Tek kad mi je 2021. godine postavljena dijagnoza, konačno sam sve shvatila", otkrila je Amber.

Ona je dugo mislila da je depresivna, a s lošim raspoloženjima je počela da se bori pre 12 godina, kad je imala 18.

"Dobila sam antidepresive, koji su malo pomogli, ali sam se ipak borila. Bila sam impulsivna s trošenjem tokom tog vremena, ali sve sam to pripisala pokušaju da se oraspoložim. Upalila bih računar i u trenu bih potrošila na stotine evra", ispričala je Amber.

 

 

"Ti napadi depresije bi dolazili i prolazili. Između njih bih bila neverovatno puna energije i uzbuđenja. Gledajući unazad, sada znam da su neka od tih energetičnih razdoblja bila hipomanija, uobičajeni simptom bipolarnog poremećaja", dodala je.

"Bila sam u haosu"

Amber tvrdi da joj se stanje pogoršalo za vreme pandemije koronavirusa te da je opet počela da pije antidepresive u decembru 2020. godine.

"Bila sam u haosu. Spavala sam dva sata noću. Išla sam na posao osećajući se paranoično, stalno sam hodala i vrpoljila se, imala sam previše energije. Ubrzo je postalo očito da imam ozbiljne nuspojave na svoje lekove i na kraju mi ​​je dijagnostikovan bipolarni poremećaj u maju 2021. godine", rekla je.

"Od tada sam prošla kroz dug period otkrivanja koji mi lekovi najbolje odgovaraju, ali još uvek prolazim između depresivnih i hipomaničnih epizoda, od kojih svaka može trajati i do mesec dana. A tu je i impulsivno trošenje, koje se obično događa tokom hipomaničnih epizoda", otkrila je Amber.

 

 

"Kupovala sam svakakve nasumične stvari, a često je to bila odeća. Najviše što sam potrošila u najmanje vremena bilo je oko 500 evra za otprilike 20 minuta. Ali zapravo sam jako srećna, jer se nikad nisam zadužila", dodala je.

Amber najviše pomažu roditelji koji paze koliko troši i pomažu joj da vrati ono što je kupila kad zbog toga požali. Ona je pre tri godine dala otkaz na poslu s punim radnim vremenom te se preselila kod roditelja.

 

 

"Takođe sam prošla kroz period 2023. godine kada sam tražila da sakriju moj novac. Postupno sam naučila kako da se kontrolišem kada je reč o bipolarnom poremećaju, ne samo moje trošenje, već i sve aspekte mog stanja. Ponekad se prisiljavam da činim stvari koje možda ne želim. No, iako me impulsivno trošenje nije dovelo do finansijske katastrofe, i dalje se osećam kao da živim od nedelje do nedelje, jer bipolarni poremećaj uopšteno čini finansijsku situaciju vrlo teškom", otkrila je.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading