Baka Ema doživela 117 godina i otkrila tajnu dugovečnosti: „Svaki dan sam jela istu namirnicu, a ovo sam izbegavala, tako se nisam nervirala“

Vesti 19.08.2024 15:50 0

Baka je postala simbol dugovečnosti u celom svetu, doživevši neverovatnih 117 godina.

ema morano

Profimedia

Priča Emi Morano koja pokazuje koliko je ova baka vodila jednostavan način života je fascinantna, jer je upravo to održalo vitalnom tolike godine. Ema Morano je jedna od najstarijih žena na svetu.

Izbegavala muškarce, pa je niko nije nervirao

Baka Ema je rođena 1899. godine u Italiji, a preminula je 2017. godine, postavši poslednja osoba rođena u 19. veku. Ušla je u istoriju kao četvrta najstarija Evropljanka ikada. Zaista je retko bilo gde u svetu da neko doživi 117 godina, zabeleženo je tek 12 potvrđenih slučajeva u istoriji. Kako je baka Ema to uspela? Tajna njene dugovečnosti ležala je u jednostavnom načinu života – strogoj ishrani i izbegavanju emotivnih veza s muškarcima. Ema je tokom svog dugog života prošla kroz mnoge izazove, uključujući nasilni brak, gubitak jedinog deteta, promene više od 90 italijanskih vlada i dva svetska rata. Nakon što je okončala brak, odlučila je da živi sama, verujući da je upravo ta odluka doprinela njenoj dugovečnosti.

U intervjuu iz 2011. godine za „La Stampu“, baka Ema je ispričala kako je ušla u brak pod prisilom, iako je njeno srce pripadalo nekome ko je poginuo u Prvom svetskom ratu. Nakon što je izgubila sina, Ema se zauvek oprostila od braka, smatrajući da niko ne treba da ima moć nad njenim životom.

ema morano

Profimedia

 

Čak 90 godina jela svaki dan istu namirnicu

Radila je do 75. godine, zadržavši pozitivan pogled na život i održavajući jednostavnu, ali doslednu ishranu. A šta je svakodnevno jela? Tri jaja, od kojih su dva bila sirova, a uveče bi popila jednu rakiju od grožđa. Ova ishrana, koju je usvojila nakon dijagnoze anemije, bila je njena rutina više od 90 godina. Pred kraj života, baka je smanjila unos hrane, ali i dalje je bila relativno dobrog zdravlja. Retko je jela voće i povrće, ali se držala svoje rutine s jajima.

Genetika je takođe igrala ulogu u Eminoj dugovečnosti. Naime, njena majka doživela je 91 godinu, a nekoliko sestara doživelo je stotu. Baka Ema je s godinama nastavila da smanjuje unos hrane, ali se do samog kraja držala svojih jednostavnih navika koje je imala celog života.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading