„To sam radila čak i dok sam imala rak“: Ova hrabra žena ima 79 godina i dala je svoj recept za dug i srećan život

Vesti 18.04.2024 18:14 0

Imala je dva puta rak, jednom ispod pazuha, drugi put u dojci i oba je izlečila, a sve vreme se pridržavala svoje rutine.

žena

Printscreen/Youtube

Počela je da upražnjava fizičku aktivnost tek posle 40. godine. Sada ima 79 godina i trenira za svoj 29. „Ironman“ trijatlon. Podelila je svoje savete za ljude koji žele da budu u formi u njenim godinama.

Posle 6 meseci je istrčala maraton

Šeri Grunfeld je radila zahtevan posao u marketingu u Bostonu i nije razmišljala o kondiciji osim što je povremeno pešačila i vozila bicikl. Ali to se promenilo kada je jednog jutra 1986. godine gledala Bostonski maraton na televiziji. Odlučila je da i ona sledeće godine učestvuje i pretrči preko 42 kilometra. Odmah je počela da trenira, a šest meseci kasnije, istrčala je svoj prvi maraton za tri sata i 26 minuta. Zaljubila se u trčanje i počela da učestvuje na maratonima, piše „Biznis insajder“.

žena

Printscreen/Youtube

 

Trenirala i dok se lečila od raka

U jednom časopisu je 1991. godine videla tekst o „Ironman“ trijatlonu koji se održavao na Havajima i sastojao od plivanja 3,9 kilometara, vožnje bicikla 180,2 kilometra i trčanja 42,2 kilometra. Već sledeće godine, sa 48 godina, Šeri je prošla kroz cilj na Havajima. "Planirala sam da to bude samo jednom, ali moje prve reči upućene suprugu bile su: Sviđa mi se ovo i znam da ću sve uraditi bolje sledeći put'", otkrila je.

Za poslednjih 31 godinu života učestvovala je na 28 trijatlona. Čak je trenirala i dok se lečila od raka, dva puta. Jedan je imala ispod pazuha, a drugi u dojci. Sada trenira za sledeći trijatlon, na kojem će se takmičiti kao 80-ogodišnjakinja.

5 Šerinih saveta za dugovečnost

1. Stvorite dobre prehrambene navike

Za zdravu ishranu je možda najlakše poštovati pravilo 80:20, tj. birati zdravu hranu 80 posto vremena i biti fleksibilan u ostalih 20 posto.

2. Dobro se naspavajte

Tokom sna se telo regeneriše, pa je to jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za svoje fizičko i mentalno zdravlje.

 

 

3. Okružite se voljenim osobama

Nađite prijatelje koji rade stvari kojima se divite i izađite s njima. Oni će vas ohrabriti i mnogo bolje ćete se osećati, rekla je Šeri. "Moj muž veruje da ja mogu sve. Kad bih mu rekla da ću pobediti na trijatlonu, rekao bi 'Samo napred!'", otkrila je Šeri.

4. Ne predajte se godinama

"Neki ljudi s godinama gube samopouzdanje i slobodan duh. Ali nemamo šta da izgubimo. Održavanje uma i tela aktivnim je najvažnije za dugovečnost“, savetuje.

5. Čuvajte svoje telo

Šeri kaže da pazi na svoje telo, posebno ako intenzivno vežba. "Odmorite se, ohladite, istegnite, ojačajte", kaže ona.

Komentari (0)
Loading