Ima 111 godina i najstariji je muškarac na svetu: Tajna njegove dugovečnosti leži u ove tri stvari

Olja Jelić Vesti 12.04.2024 11:43 0

Džon Tinisvud iz Soutporta u Velikoj Britaniji ima 111 godina i najstariji je muškarac na svetu. On je podelio tri životna saveta za mlađe ljude koji misle dugo da žive

Džon Tinisvud

Printscreen/Youtube

Džon Tinisvud iz Soutporta u Velikoj Britaniji ima 111 godina i najstariji je muškarac na svetu. On je podelio tri životna saveta za mlađe ljude koji misle dugo da žive, javlja Business Insider.

Džon je rođen 26. avgusta 1912. godine pa ga je Ginisova knjiga rekorda proglasila najstarijim muškarcem na svetu početkom ovog meseca, nakon što je nosilac titule, Venecuelanac Huan Visente Perez Mora, preminuo u dobi od 114 godina i 311 dana.

Džon je najstariji preživeli veteran Drugog svetskog rata na svetu. Služio je kao administrator u britanskoj vojsci, što je uključivalo vođenje računa i logistiku, organizovanje snadbevanja hranom i lociranje izgubljenih vojnika.

 

 

Zatim je radio kao administrator u računovodstvu za britansku poštansku službu Royal Mail, kao i za Shell i BP pre nego što je otišao u penziju 1972. godine.

Tajna dugovečnosti je u umerenosti

Džon je 44 godine bio u braku sa suprugom Blodven, koja je umrla 1986.. Par je dobio četvoro unučadi i troje praunučadi.

Svi koji poznaju Džona, opisuju ga kao "velikog brbljavca" kao i da je pokretan i nezavisan, sam upravlja svojim finansijama i ustaje iz kreveta bez pomoći. "To mi uopšte ništa ne znači. Prihvatam to takvo kakvo jeste", prokomentarisao je kratko svoju novu titulu najstarijeg muškarac na svetu.

Činiti sve umereno najvažniji je Džonov savet za ljude koji žele da žive dugo.

"Ako previše pijete, ili previše jedete, ili previše hodate, ako radite previše bilo čega, na kraju ćete patiti. Nikada ne preopterećujte svoj organizam kako biste zdravo živeli", rekao je za BBC News.

Saveti za dug život

Džon nije na nikakvoj posebnoj dijeti. "Jedem ono što mi daju, kao i svi ostali", kazao je. On se svakog petka za večeru počasti britanskim klasikom, prženom ribom i krompirićima. Ne puši i retko pije alkohol i tako radi dve stvari za koje se zna da su odlične za dugovečnost.

Godine 2022. rekao je za BBC News da je važno "proširiti svoju viziju". "Nemojte se stalno baviti jednom stvari ili ćete biti ograničeni", rekao je.

 

@guinnessworldrecords Say hi to the new oldest man in the world - John Tinniswood at the age of 111 years and 223 days old 🥰 #guinnessworldrecords #officiallyamazing #oldestman ♬ original sound - Guinness World Records

 

 

"Ali bez obzira na to što radite, uvek radite najbolje što možete, bilo da nešto činite ili nekoga podučavate. Dajte sve od sebe. Inače se ne isplati zamarati", rekao je Džon za Ginisovu knjigu rekorda.

To se podudara sa rezultatima istraživanja koja povezuju pozitivan način razmišljanja i osećaj svrhe sa dugovečnošću. Ali on misli da je dospio u duboku starost "čistom srećom".

"Ili živite dugo, ili živite kratko, i tu ne možete puno učiniti", istakao je.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading