Obožava afere: Jana otkrila šta je ključno za bolji odnos, ono što je rekla je sve zaprepastilo

Olja Jelić Vesti 16.04.2024 17:57 0

Stručnjakinja za veze pita se jesmo li genetski sposobni ostati samo s jednom osobom

Jana Hoking

Printscreen/Instagram

Australijska spisateljica Jana Hoking više od deset godina piše o svojim ljubavnim vezama. Izlazila je sa svakakvim muškarcima, a u svom članku za New York Post, iznela je svoju teoriju o monogamiji.

 

 

 

"Odgajani smo u uverenju da je monogamija moralno ispravan način da živimo svoje živote, ali jesmo li stvoreni za to?"

Životinjama monogamija nije garantovana

"Nedavno sam bila pozvana da odem u naseobinu za pingvine u lokalnom zoološkom vrtu i izbliza sam videla ta urnebesno slatka stvorenja. Čuvar zoološkog vrta pričao nam je neke činjenice o njihovim navikama parenja i to je bilo prilično fascinantno. Otkrio je da dok je većina vrsta pingvina monogamna (jedan mužjak pari se s tokom sezone parenja), istraživanje je pokazalo da neke ženke mogu imati do tri partnera u jednoj sezoni. Odabir partnera zavisi od ženke, a ženke su te koje se takmiče za mužjake", napisala je Jana.

Zaključila je da čak ni u životinjskom carstvu monogamija nije garantovana. Zapravo, među sisarima je samo devet posto vrsta monogamno.

Uhvaćeni u aferama

"Kao neko ko je bio samac dobar deo svojih 30-ih, moram da svedočim mnogim stvarima vezano uz svoje prijatelje. Bliski prijatelji koji su ljubazni, pažljivi ljudi, uglavnom su bili uhvaćeni u aferama. I ne govorimo o ljigavim tipovima koji imaju krizu srednjih godina, nego o običnim ljudima, medicinskim sestrama, učiteljima", nastavila je stručnjakinja za veze.

 

 

"I pre nego dobijem bujicu ljutitih poruka od ljudi koji govore da afere uništavaju porodicu, dopustite mi da izjavim: "ZNAM! Ja sam to proživela", priznala je Jana. Istakla je da se pita jesmo li genetski sposobni da ostanemo samo s jednom osobom.

Zašto insistiramo na monogamiji?

Kako bi dodatno dokazao svoju tvrdnju, biolog i evolucijski psiholog Dejvid P. Baraš pita se u svojoj knjizi "Out of Eden": "Ako monogamija nije prirodna za ljude, zašto društvo insistira na njoj?"

"Vidite, nismo uvek bili monogamni. Taj koncept postoji tek zadnjih 1000 godina. Pre toga, primati su bili samci i radije su živeli u izolaciji, samo su se okupljali radi parenja", napisao je David.

"Počinjem da verujem da je otvorena veza ključna za bolju vezu", zaključila je stručnjakinja Jana.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)
Loading