Trudna sam, a 23 godine stariji muž ne želi ponovo da bude otac: Žena se "slomila" od očaja, hoće da bude majka, ali...

Slobodanka Ćorić Vesti 13.03.2024 16:09 1

Njegovi argumenti su bili da će biti prestar, dete će krenuti u vrtić kad on napuni 70 godina

žena

Shutterstock

Brakovi sa velikom razlikom u godinama, a posebno trudnoće u takvim brakovima, često su meta anahronih sudova i predrasuda. Ali ponekad može nastati nesloga unutar samih partnera; budući da se prioriteti menjaju tokom života, a žene sve više preispituju životne odluke koje su donele sa godinama.

Jedan takav „slom” u javnost je iznela korisnica Redita koja je objavila da ima 42 godine i da je u osmoj nedelji trudnoće.  Kaže da nema dece, a njena glava i srce su u raskoraku kada je u pitanju donošenje odluke. Njen muž je 23 godine stariji od nje i ne želi ponovo da bude otac.


Zajedno smo 20 godina, a u braku smo 12 godina. Da, oboje smo svesni velike razlike u godinama. To nije bilo nešto što smo planirali, ali smo se sreli i kliknuli. I dalje sam neverovatno zaljubljena u njega“, navodi ova žena u svojoj ispovesti.

Sa prvom ženom ima četvoro dece. Svi su već odrasli, neki imaju svoju decu. Rekao joj je na početku veze da ne želi više dece. Trebalo mi je vremena da odlučim da li želim da započnem ozbiljnu vezu sa muškarcem koji već ima decu i koji ne želi više dece“, objasnila je ona.

Na kraju je donela odluku – sasvim je u redu biti u srećnom braku bez dece. „Bila sam srećna sa njim, iako sam ponekad osećala prazninu u srcu. Počela sam to jače da osećam kada se porodila moja mnogo mlađa sestra, a potom i kada su deca mog muža postala roditelji. Bilo mi je teško da gledam sve te bebe i počela sam da se pitam šta sam možda propustila“, kaže ona.

Od nade do očaja

Iznenadna trudnoća izazvala je pomešana osećanja i pre nego što je iz apoteke donela test za trudnoću. Ponekad je bila uzbuđena i puna nade, a ponekad je bila očajna. Test je okončao sumnju da li je trudna.

„Moje srce želi ovu bebu. Mislim da duboko u sebi žalim što nemam svoje dete i bojim se da će to žaljenje rasti kako budem starila. Takođe volim svog muža toliko da želim da imam njegovo dete. Uvek sam bila potajno ljubomoran na činjenicu da njegova bivša ima četvoro dece sa njim.

„Moja glava zna da je ovo glupo. Ja imam 42 godine, ali moj muž ima 65 godina. On je deda. Njegovo najstarije dete je samo godinu dana mlađe od mene! On sada ne želi da ima dete. Nije u redu imati dete da ispravim odluku zbog koje sam požalila. Znam to. Oboje smo prestari. Znam šta zaista treba da uradim, ali sam tužna i ljuta zbog toga. Zapravo samo tužna i ljuta na sebe. Mislim da bih mogla da prihvatim da nemam decu, ali dozvoliti sebi da zatrudnim je samo mučenje“, poverila je ona.

"Želim dete za sebe"

U nastavku opisa unutrašnjeg previranja ona navodi da smatra da bi otkrivanje trudnoće bilo potpuno sebično, ali i da oseća snažnu potrebu za majčinstvom: „Ne mogu više da poričem da zaista želim ovu bebu. Za mene. Osećam ogromnu prazninu u svom životu, veću nego što sam sebi ikada mogao priznati. Nisam osećala tu čežnju za decom kada sam upoznala svog muža. Nisam je osetila ni godinama kasnije kada smo se venčali. Biti majka nije bio moj san."


„Pre nekoliko dana moja mlađa sestra mi je poslala sliku pozitivnog testa na trudnoću. Ovo će biti njena druga beba. Ona je deset godina mlađa od mene, a njen muž je tek napunio 30. Sasvim je normalno da sada imaju dete. Naravno, bila sam srećna zbog nje, ali sam bila tužna zbog sebe. Kada sam rekla svom mužu, on je samo rekao: To je lepo. Bez ikakvog razumevanja koliko me je vest o trudnoći moje sestre pogodila“.

Sledećeg dana na poslu koleginica joj je rekla kako treba da uradi test na trudnoću jer misli da je trudna i to je pokrenulo ceo razgovor u kancelariji i razmenu iskustava o trudnoći.

„Nepotrebno je reći da sam se tog dana osećao prilično jadno kada sam stigla kući. Muž me je pitao šta nije u redu. Rekla sam mu da je sve u redu i da ću biti malo tužna zbog stvari koje on ne može da razume. Izgleda da još nije znao na šta mislim, a onda je shvatio i upitao: Da li je to zbog bebe? Naravno da jeste! To je jedino o čemu razmišljam otkako sam videla pozitivan test na trudnoću. To me rastura.” Naime, muž nije sumnjao da će prekinuti trudnoću. Njegovi argumenti su bili da će biti prestar, dete će krenuti u vrtić kad on napuni 70 godina.

„Nije fer to činiti detetu“, ponovio je reči koje društvo nameće starijim roditeljima. „Rekla sam mu da znam i razumem. Razumem da bi to bilo sebično. Rekla sam mu da me ostavi na miru i da moram da isplačem“, odgovorila je ona.


"On više nije odlučan"

„Kasnije je pitao da li bih ga ostavila zbog ovoga, rekao je da zna da mogu da nađem mlađeg muškarca koji bi želeo dete. Rekla sam mu da ni ne razmišljam o napuštanju našeg braka. Volim ga svim srcem i ne želim da budem ni sa kim drugim, čak i ako to znači da ne bih mogla da imam dete. Ne znam čak ni da li ću lako ponovo zatrudnjeti i moje šanse će se jednostavno istopiti.  Želim da nosim dete svog muža. Želim da budem majka njegove dece.”

„Pitala sam ga da li će me ostaviti ako budem insistirala da imam dete. Rekao je da neće. Rekao je da misli da ću biti fantastična majka. Rekao je i da razmišlja o deci, ali da više ne može da bude otac kakav je detetu potreban. Ne želi da umre pre nego što dete završi srednju školu ili da me ostavi da se sama nosim sa svime“, priznaje očajna trudnica, svesna da bi eventualni dolazak deteta preokrenuo njen, ali i njen života njenog ostarelog muža.

„On kaže da sada možemo praktično da idemo gde hoćemo, da radimo šta hoćemo, kada hoćemo, a dolaskom deteta sve će to prestati. Ali takođe je rekao da ne može da me vidi tako tužnu, da je zabrinut da neću moći da prebolim to. Tako da sada više nije kategorički protiv deteta. Rekao mi je da odem kod doktora da proveri trudnoću i da ćemo o svemu kasnije razgovarati. Naravno, što duže ostanem trudna, to se više vezujem za ovu ideju majčinstva i biće mi teže da bilo šta uradim. Zakazala sam pregled kod svog ginekologa. Pokušavam da se pripremim za sve“, glasi zaključak redditorke koja je pod pseudonimom „2Kskromosoma“ bar deo svog tereta prepustila čitaocima svoje ispovesti.
 

Komentari (1)
Loading
Beograđanin
13.03.2024 17:09

Zadrži dete i otkači dedu. Koji ti je on i trebao