Baka Marija je napunila 117 godina! „Do pre nekoliko godina sam vežbala svako jutro"

Vesti 05.03.2024 16:13 0

Preživela je oba svetska rata, Španski građanski rat, kao i koronu. Ovo je njena tajna.

baka

Printscreen/X

Špankinja Marija Branjas Morera je trenutno najstarija osoba na svetu. Juče je napunila 117 godina. Marija je rođena 4. marta 1907. godine u Americi, gde su njeni roditelji živeli, ali su se vratili u Španiju kada je Marija imala 8 godina. Udala se, rodila troje dece. Danas ima 11 unuka i 13 praunuka.

Marija živi mirnim životom, u domu za stare, od svoje 92. godine. Svirala je klavir, čitala novine i vežbala svako jutro čak do 105. godine!

baka

Printscreen/X

 

Naučnici se nadaju da bi baka Marija mogla da im pomogne u otkrivanju tajne dugog života. Ona je preživela Prvi i Drugi svetski rat, pandemiju španskog gripa, Španski građanski rat, kao i koronu.

Zvaničnu titulu najstarije osobe na svetu dobila je nakon smrti francuske časne sestre Andre u januaru 2023. godine. Baka Marija je aktivna na društvenoj mreži X i redovno obaveštava svojih 16.000 pratilaca o tome šta radi. Juče je napisala: "Dobro jutro, svete. Danas punim 117 godina. Dogurala sam toliko daleko."

baka

Printscreen/Facebook

 

Dobro zdravlje baka Marije u tim godinama privuklo je pažnju naučnika da proučavaju njen organizam. "Ona ima potpuno bistru glavu. Sa impresivnom jasnoćom se seća događaja iz vremena kad je imala samo četiri godine i nema nikakvu kardiovaskularnu bolest, uobičajenu kod starijih ljudi. Jasno je da postoji genetska komponenta jer ima nekoliko članova njene porodice koji su stariji od 90 godina", rekao je naučnik Manel Esteler.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading