Fraze koje koriste narcisoidni partneri: Ako čujete ove tri rečenice bežite glavom bez obzira

Olja Jelić Vesti 20.02.2024 18:41 0

Narcisoidni partneri najčešće koriste ove tri fraze

svađa

Shuterstock

Iznošenje problema narcisoidnom partneru može biti bolno. Ipak, često je teško da se identifikuje narcisoidni partner kao problem jer oni tokom interakcije koriste tri fraze koje se čine nevinima, ali zapravo su jako manipulativne. Osećaji omogućavaju narcisoidnom partneru da skrene odgovornost i prebaci ili nanese krivnju.

Psihoterapeutkinja Erin Leonard navela je o kojim se frazama radi.

1. "Žao mi je što se tako osećaš."

Ovaj odgovor deluje civilizovano, ali nije. Umesto da se partner stavi u našu kožu i pokuša da shvati kako se osećamo, on odmah odbacuje naša osećanja. Ne prihvataju ih i odbijaju čak i da razmišljaju o tome zašto se tako osećamo.

"Ova izjava može pokazati da im nije stalo da pokušaju da razumeju kako se osećate. Uporedite ovaj osećaj sa empatičnim odgovorom kao što je: 'Loše se osećaš. Razumem. Nisam siguran zašto, ali želim da razumem'", objasnila je Leonard za Psychology Today.

Ove empatične izjave poštuju naša osećanja, čak i ako se partner ne slaže sa našom perspektivom nakon što je razmotri.

2. "Imaš problem sa ljutnjom."

Ako partner tokom sukoba upotrebi frazu "Imaš problema sa ljutnjom", to može da znači da pokušava da prebaciti krivicu. Narcisoidni partner često skreće pažnju i provocira, što znači da umesto da sagleda svoje greške, odmah okrivljuje nas.

"Biti nepravedno napadnut, a da niste vi ti koji ste pogrešili, može biti izluđujuće. Prirodno je da se uznemirite u ovoj situaciji. Ipak, narcisi često to iskorišćavaju i optužuju vas da ste 'izvan kontrole'. U stvarnosti, oni mogu biti osobe koje su besne", pojasnila je psihoterapeutkinja.

Tokom interakcije sigurno je da smo se osećali ljutito. Zbog toga možemo pomisliti da je narcis u pravu. Ipak, ovo možda nije tačno.

Leonard tvrdi: "Ljudski je osećati ljutnju kada je nešto krajnje nepravedno. Zapravo, vaš bes može biti znak da ste izmanipulisani. Važno je napomenuti da vaša sposobnost verbalizacije da ste ljuti i zašto, tokom interakcije, pokazuje da se dobro nosite sa svojom ljutnjom."

3. "Sve si upropastio/la."

Ova fraza može biti pokušaj narcisoidnog partnera da nanese osećaj krivice. Obično su šokirani i ogorčeni kada pokušamo da rešimo problem u vezi ili pokušamo da im kažemo da su nas povredili. Mogu postati dramatični, povlače se ili odbijaju da razgovaraju.

U svakom slučaju, oni poručuju da im se ne smemo suprotstavljati ili izražavati osećanja koji im se ne sviđaju. "Optužuju vas da ste im pokvarili dan jer ste se 'usudili' da pokušate da rešite problem u vezi", kaže Leonard.

"Ako ste osoba koja ima jaku savest, ideja da ste 'uništili' srećan dan, kao što sugeriše narcis, može da izazove sram i krivicu. Međutim, pokušajte stvari da držite u perspektivi", savetuje psihoterapeutkinja. Neophodno je razgovarati o problemima u vezi kako bi se održala poverenje i bliskost.

"Ako tokom neslaganja sa partnerom često čujete ove tri fraze, oni mogu imati jake narcističke sklonosti. Ako provedete neko vrijeme edukujući se o ovoj dinamici, to vas može sačuvati od manipulacije. Razmišljanje o izlaznoj strategiji takođe može biti potrebno", zaključuje Erin Leonard.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading