„Doktor mi je rekao da bebe više nema“: Bila je trudna s blizancima, a onda je jedan nestao u stomaku

Vesti 07.02.2024 14:27 0

Trudnici se desilo nešto što niko nikome ne bi poželeo. Kada joj je doktor saopštio vest, šokirala se.

žena

Shutterstock

„Nestao je“, rekao joj je doktor. Nekoliko je puta proverio ultrazvuk. „Kako to mislite nestao?“, upitala je. Poslednji put kad je ležala u toj sobi, na pregledu osmonedeljne trudnoće, na snimku su bile dve bebe i dva otkucaja srca.

„Prošla sam iscrpljujuću seriju hormonskih injekcija kao deo vantelesne oplodnje i nakon mnogo čekanja, bili smo šokirani i oduševljeni kad nam je rečeno da je bilo uspješno i da očekujemo blizance“, priča Eleanor Barker Vajt za „Yahoo“. „Otišli smo kući i slavili. Blizanci! Možemo li da priuštimo dve bebe? Kako će funkcionisati dojenje? Imamo li dovoljno mesta? Nije bilo važno, snaći ćemo se. U prodavnicama bebi odeće zamišljala sam svoje bebe u njima, njihova sićušna lica kako mi se smeše,“ dodaje.

Kako je moguće da je pet nedelja kasnije jedno od njene dece nestalo? Nije imala krvarenje, grčeve, nikakve simptome koji bi ukazivali da nešto nije u redu. „To se zove sindrom blizanaca koji nestaje (VTS)“, rekao je doktor. „Jedan blizanac „apsorbuje“ drugog“.

Trudnica

Shutterstock

 

Eleanor je očajnički tražila informacije, iako je znala šta se dogodilo – jedan blizanac je izgubljen u pobačaju, a drugi je apsorbirao fetalno tkivo – niko nije znao da kaže zašto. Nije bilo letaka sa savetima ili grupe za podršku VTS-u, a članci na internetu bili su klinički, oskudni s detaljima. Medicinski stručnjaci odbacili su sindrom. Ne postoji ništa što se može učiniti da se spreči ili leči to stanje.

Na forumima o roditeljstvu i plodnosti Eleanor je otkrila da je to relativno česta pojava, ali sindrom je ipak bio obavijen velom tajne. Iz malo informacija koje je mogla da nađe na internetu, saznala je da se između 15% i 35% blizanačkih trudnoća svede na jedan fetus zbog VTS-a, pri čemu se izgubljeni blizanac obično ponovno apsorbuje.

„Postala sam opsednuta bockanjem stomaka kako bih proverila pokrete preostalog blizanca, užasnuta mogućnošću komplikacija ili još jednog gubitka. Istovremeno sam se osećala krivom što se to desilo“, priznaje Eleanor. „Kad sam se porodila i rodila sina, bila sam oduševljena. Ipak, i dalje je delovalo bizarno i neverovatno da je drugi blizanac potpuno nestao“.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading