Ko je bila Griselda Blanko? Zarađivala je 80 miliona evra mesečno i danas o njoj priča cela Srbija

Jelena Vukelić Vesti 29.01.2024 17:16 0

Nakon što je drugi muž, kojeg je kasnije ubila, uvukao u trgovinu kokainom, Griselda je izgradila uspešno carstvo droge

griselda blanko

Profimedia

Ako ste fan filmova i serija i noći provodite gledajući Netfliks, onda nema šanse da vam je promakla serija "Griselda Blanko", koja je od 25. januara dostupna na ovoj filmskoj platformi. A da je skoro cela Srbija gleda, pokazuje i podatak da je trenutno najgledanija serija u našoj zemlji, što uopšte i ne treba da čudi jer naslovnu ulogu tumači Sofija Vergara, doduše jedva prepoznatljiva od maske, koju Srbi obožavaju.

 

 

Ko je bila Grislenda Blanko?

Sofija Vergara prikazuje život i zločine nemilosrdne kolumbijske narko šefice Griselde Blanko, koja je pre nego što su je ubili 2012. godine stvorila jedan od najprofitabilnijih kartela u istoriji.

Kriminalka sa bogatom karijerom, visoka svega metar i pedeset dva, bila je umešana u džeparenje i prostituciju još od mladih dana, ali nije dugo trebalo da njeni zločini eskaliraju. Nakon što je drugi suprug, koga je kasnije ubila, uvukao u proizvodnju i trgovinu kokainom, Griselda je izgradila uspešno carstvo droge u kojem je mesečno zarađivala više od 80 miliona dolara.

Ko je, dakle, bila zastrašujuća Griselda - žena poznata kao 'Crna udovica', 'kokainska kuma' i narko-vođa? Još od malih nogu bila je primorana da džepari i prostituiše se. Rođena je u Santa Marti u Kolumbiji, odrasla u siromaštvu i bez novca, pa se morala snalaziti na razne načine, najčešće kriminalne.

Kružile su glasine da je čak bila suučesnica u otmici malog dečaka kad joj je bilo samo 11 godina. Navodno je preuzela to ubistvo na sebe nakon što su njegovi bogati roditelji odbili da platite otkupninu.

 

griselda blanko

Profimedia

 

 

Dok je još bila tinejdžerka, udala se za sitnog kriminalca i s njim dobila troje dece. Par se kasnije razveo, a ona je navodno naručila ubistvo svog bivšeg muža nakon razvoda.

Ljubav je ponovo pronašla sa trgovcem drogom Albertom Bravom koji ju je ubrzo uvukao u industriju kokaina. Njihova baza bila je Njujork, a zajedno su krijumčarili drogu u SAD. Griselda nije prezala ni pred čim, pa je čak izradila donje rublje sa tajnim pregradama u kojima bi sakrivala drogu.

Ali nije sve bilo jednostavno...

Griselda se ubrzo suočila sa optužbama za šverc droge i 1975. godine pobegla u Kolumbiju da bi izbegla američke vlasti. Kasnije te godine počela je da sumnja da Bravo krade novac od nje, pa su započeli svađu koja je rezultirala njegovom smrću.

 

Zvali su je Crna udovica

O njenom trećem mužu malo se toga zna, ali navodno ga je takođe ubila. Zbog toga je dobila nadimak 'Crna udovica'.

Narko šeifica zarađivala je više od 80 miliona dolara mesečno i nije se plašila da to javno pokazuje. Do kasnih 70-ih, Griselda se vratila u SAD i smestila se u Majamiju, gde je nastavila da trguje drogom i postala je poznata pod nadimkom 'kokainska kuma'. Postajala zaštitnički nastrojena prema svom nezakonitom narko-carstvu, pa je eliminisala svaku konkurenciju, ne birajući sredstva.

Veruje se da je upravo Griselda bila odgovorna za više od 200 smrti, a najčešće su se odvijale usred bela dana i izvodili su ih naoružani napadači na motorima. Nasilje je eskaliralo i dovelo do nemira u državi, poznatih kao 'kokainski kaubojski ratovi'. No, sva ta nestabilnost išla je u korist Griselde.

Budući da je nastavila da uklanja tržišnu konkurenciju, postala je jedna od najbogatijih trgovaca drogom na svetu. Prošvercovala je više od tri tone kokaina u Ameriku svake godine i zarađivala je više od 80 miliona dolara mesečno.

Njen posao počeo je da slabi nakon što je Griselda 1985. proglašena krivom za šverc droge i završila je u zatvoru. Dobila je maksimalnu zatvorsku kaznu od 15 godina, ali je još uvek mogla da upravlja svojim carstvom iza rešetaka.

Nakon što je puštena nakon 10 godina zatvora, deportovana je u Kolumbiju gde se navodno 'povukla' iz sveta kriminala. No, čini se da je prošlost stigla pa je 2012. upucana i ubijena dok je izlazila iz mesare u Medeljinu. Imala je 69 godina.

Porodica tužila Netflix

Griselda Blanko i dalje se ubraja među najozloglašenije narkobosove u istoriji i bila je središnja figura u dokumentarcima kao što su 'Cocaine Cowboys' (2006.) i 'Cocaine Cowboys 2: Hustlin' with the Godmother' (2008.). Takođe je snimljen i film 'The Cocaine Cowboys' (2017.) s Ketrin Zetom Džouns u glavnoj ulozi.

Netflix je sada objavio svoju dramsku seriju u šest epizoda koja se bavi 'Griseldinom smrtonosnom mešavinom neviđenog divljaštva i šarma, koja joj je pomogla da se snalazi i u porodičnom i kriminalnom životu'.

Njena porodica izrazilа je nezadovoljstvo serijom i glumicom Sofijom Vergarom, koja utelovljuje Griseldu, te je usledila tužba kojom žele da otkažu seriju zbog navodne 'neovlaštene upotrebe lika iz njihove porodice'.

Komentari (0)
Loading