E to je muka: Kad je počeo da štuca, nije stao 68 godina, a evo šta je radio da ne bi smetao ljudima oko sebe

Vesti 10.12.2023 13:12 0

Štucanje nije prijatno ni kada traje nekoliko minuta, a zamislite da to radite 68 godina! Upravo to desilo se jednom čoveku koji je zbog toga postao svetski rekorder.

čovek štuca

Printscreen/Youtube

Čarls Ozborn iz Ajove je od 97 godina života štucao punih 68 godina. Počev od 1921. sve do smrti 1991. godine. Ako je suditi po "Ginisovoj knjizi rekorda“, on je apsolutni svetski rekorder u štucanju.

A kako je došlo do toga? Čarls je hteo da izmeri svinju tešku više od 150 kilograma, a ona je pala pri podizanju na njega. Kako je Čarls objasnio, u tom trenutku ništa nije osetio, ali mu je lekar kasnije rekao da je tom prilikom povredio sićušan krvni sud u mozgu koji je odgovoran za štucanje.

U početku Ozborn je u proseku štucao 40 puta u minutu. Kako su godine prolazile, taj broj se smanjivao, pa je u jednom trenutku štucao po 20 puta u minutu, sve dok iznenada u poslednjoj godini njegovog života štucanje nije potpuno prestalo. Procenjeno je da u životu štucao više od 430 miliona puta.

Čarls Ozborn naučio je da živi s ovom neprijatnošću – lekari klinike "Mejo“ objasnili su mu kako da "priguši" zvuk štucanja, a taj metod podrazumevao je pažljivo disanje između štucanja. Tako je manje smetao ljudima oko sebe.

Primio je oko 4.000 pisama sažaljenja od ljudi koji su čuli šta se dogodilo, a mnogi od njih nudili su savete i kućne lekove kako to zaustaviti. Ali ništa nije uspelo i njegovi prijatelji su čak pucali iz puške iza njega kako bi ga uplašili i zaustavili štucanje. Ni to nije pomoglo.

Interesantno, to nije posebno ometalo njegov život. Ženio se dva puta i imao osmoro dece, a jedini veći problem bilo je gutanje hrane u poznom dobu, kada je morao da pasira sve namirnice.

Čarls je na kraju smislio način da štuca u tišini. Njegovom tehnikom udahnuo je između štucanja kako bi prigušio zvuk, ali dok je to manje smetalo ljudima oko njega, nije donelo olakšanje samom muškarcu.

Njegovo štucanje je prestalo odjednom 1990. godine, pa je mogao da se opusti i uživa u poslednjoj godini života.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading