Bosanka ima 90 godina i puca od zdravlja: Nikad nije imala pritisak, nije bila u bolnici, a svako jutro praktikuje istu rutinu u koju se kune

Slobodanka Ćorić Vesti 21.09.2023 10:04 0

Rodila sam šestoro dece, a nikada nisam išla u bolnicu da se porodim. I sama sam rađala decu, nije bilo babica. Žene su rađale u senu, ležale su na senu posle porođaja

baka

Printscreen/Youtube

U 90. godini, Bosanka je otkrila tajnu dugovječnosti i svog načina života. Baka Hjarija, iz sela Orahovice kod Zenice, napunila je 90 godina i uprkos tome i dalje je vitalna i obavlja sve kućne poslove. Osim toga, održava dve bašte koje je zasejala, kao i dvorište puno cveća. Njena kuća je puna prekrivača koje je ručno pravila, kao i drugih ručno rađenih predmeta. Baki Hajriji ništa nije teško, dok se mnogi pitaju u čemu je tajna njene vitalnosti i energije.

"Kafu pijem samo ujutru, ne i preko dana. Nikad nisam imao pritisak, ni visok. ni nizak. Čini se da rutina koju vežbam odgovara mom telu. Znate šta da radite ujutru, ko hoće da izbegne žgaravicu - ujutru kada treba da popijete kafu, morate da pojedete koricu hleba, jer hleb sakuplja svu kiselinu iz želuca. Ja sam svoj doktor", rekla je Hajrija, koja godinama pribegava prirodnim lekovima iz prirode.

"Rodila sam šestoro dece, a nikada nisam išla u bolnicu da se porodim. I sama sam rađala decu, nije bilo babica. Žene su rađale u senu, ležale su na senu posle porođaja, dok se nisu očistile. Svaki miris i svaki lek od tih trava išao je ženi. Upravo zbog toga su žene iz prošlosti bile zdravije", kaže baka Hajrija.

Baka ističe da su se svekr i svekrva nekada više poštovali nego danas i objašnjava kako se današnje devojke postavljaju prema budućim muževima.
 

 

Komentari (0)
Loading