Srećna deca su voljena, a šta je sa onima koji su odbačeni? Tragične sudbine koje su korisnike društvenih mreža duboko ganule

Olja Jelić Vesti 21.07.2023 21:20 0

Najsrećnija su deca koja odrastaju u stabilnim porodicama, okružena pažnjom i ljubavlju. Ali šta je sa decom koja nemaju roditelje?

Tuga

unsplash

Knjiga "Pozdravi nekoga" stvarana je 40 godina u Zemunu, zahvaljujući psiholozima Vesni Ognjenović i Budimiru Nešiću. Početkom sedamdesetih, u vreme pokušaja liberalnog socijalizma, bila je izuzetno prihvaćena u javnosti. Posle ove knjige tema o sudbinama dece, kako se to tada uobičajeno nazivalo, "maloletnih delikvenata", predstavljala je jedan od slobodnih i smelih pogleda u ogledalo tadašnjeg društva koje se deklarisalo kao "socijalističko". 

Posle "crnog talasa" u filmu i literaturi, tema afirmisana u knjizi "Pozdravi nekog", nije moglo da se sakrije i protera, pa su snimane brojne serije i filmovi na ovu temu, kao što su “Društvena igra” Srđana Karanovića, "Specijalno vaspitanje" Gorana Markovića i televizijskoj seriji "Sivi dom".

Nedavno je na TikToku postao viralan snimak delova ove knjige, u kojima su ispovesti dece. Svako od njih imalo je svoju potresnu priču, Neke su roditelje ostavili kao bebe, neke su oterali od kuće. I svako to dete je provelo bar deo života po domovima ili sirotištima, gde su u razgovoru sa psiholozima i vaspitačima otvarali dušu i pitali se zašto oni ne zaslužuju normalne porodice i živote. Neki su čak govorili da bi birali skroz druge roditelje, da mogu.

Od sudbine devojčice narkomanke koju je majka ostavila u domu i nijednom je nije posetila, preko sudbine devojke koja je kao beba ostavljena na šinama, ali ipak na kraju završila u domu i zauvek mrzela geografiju jer ne zna odakle je potekla do dečka kog je cela porodica odbacila i zahtevala da ga zatvore u duševnu bolnicu ova knjiga obiluje tragičnim ljudskim sudbinama.

Korisnici Tik Toka su u komentarima ostavljali tužne komentare, pogođeni onim što su pročitali. 

Ovaj video je pokazao svu surovost života. Nažalost neka deca su iskusila tugu i patnju, nedostatak ljubavi i prihvaćenosti, a da za to nisu kriva. Svi su želeli samo normalan život i funkcionalne porodice. Na kraju je najvažnija zdrava porodica koja će nas formirati kao ličnosti i biti nam podrška kroz život i na tome treba biti zahvalan. 

 

Komentari (0)
Loading