Drage moje, majčinstvo je robija: Ispovest ove žene potresla je Balkan - "Muškarcima život ostaje isti, ali se nama menja iz korena"

Vesti 03.07.2023 18:00 0

Važno je da pružimo podršku novopečenim majkama i da razumemo da majka može biti ispunjena različitim emocijama tokom perioda postporođajne depresije ili anksioznosti

Drage moje, majčinstvo je robija: Ispovest ove žene potresla je Balkan - "Muškarcima život ostaje isti, ali se nama menja iz korena"

Shutterstock

Međutim, treba da budemo pažljivi u načinu na koji o tome pišemo i da promovišemo empatiju i razumevanje.

Jedna novopečena majka hrabro je podelila svoja iskustva na društvenim mrežama, izražavajući frustracije i teškoće koje je doživela nakon porođaja. U svom postu, iznenadila je mnoge izjavom da se "zeznula" što se odlučila za majčinstvo i da joj je to najgora odluka u životu.

"Drage moje, majčinstvo je robija. Od trena kad sam rodila nisam imala ni mira ni odmora. Sa bebom ne mogu

zbog toga da se povežem. Da mi je neko zaista iskreno rekao kako će biti, ne bih nikako pristala na ovo. Ja lično nisam imala nikakvu pomoć nakon porođaja ali ni žene s kojima sam o ovome pričala nemaju mnogo
drugačije iskustvo od mene. Puno muke - nagrada nikakva. To je istina. Muževi su nesposobni ili nezainteresovani da pomognu. Njegov život ostaje isti i to je svima OK, a ti si majka i ti si nebitna. Nekada maštam o svom životu pre bebe i kako su mi najobičniji dani bili prelepi. Čak i kada sam imala neki problem na
poslu ili na faksu - bilo je mnogo bolje jer sam mogao makar malo da odahnem kad dođem kući, naspavam se i krenem napred. Ovo sada je noćna mora. Ne radite ako volite svoj život kakav je sad. Nije vredno, šta god da vam govorite. Kud se za*e*ah ovako", 
napisala je ona.

Važno je razumeti da majčinstvo donosi velike promene u životu žene, a period postporođajne depresije i anksioznosti može biti izuzetno izazovan. Mnoge majke se suočavaju sa različitim emocijama, uključujući sumnje, umor, nesigurnost i osećaj preplavljenosti. Ovi trenuci nisu retki i ne treba ih zanemarivati.

Iskrenost o ovim osećanjima može biti prvi korak ka pronalaženju podrške i razumevanja. Deljenje takvih iskustava može podstaći otvorenu raspravu o mentalnom zdravlju majki i ukazati na potrebu za većom podrškom.

Važno je napomenuti da neophodno pružamo podršku i empatiju tim majkama, a ne osuđivati njihove izjave. Pomažemo im tako što otvaramo prostor za razgovor o izazovima majčinstva i promovišemo svest o postporođajnoj depresiji i anksioznosti.

Sve majke zaslužuju podršku, razumevanje i pristup stručnoj pomoći ukoliko je potrebno. Neka ovaj iskreni post posluži kao podsetnik da je važno osnažiti žene u njihovoj ulozi majki, pružiti im podršku i pomoći im da se nose sa izazovima koje majčinstvo može doneti.

Komentari (0)
Loading